Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in müjdesini verdiği, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de teyit ettiği toptan etteki KDV'nin yüzde 8'den 1'e inmesi perakende fiyatlara da yansıyacak.

Yıl bitmeden yürürlüğe girmesi beklenen indirim kararı ile birlikte bazı marketlerin rekabete girmek adına et fiyatlarında indirim yapacağını belirten Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan, "Toptan etteki KDV indirimi perakendeye yüzde 3 ila 5 arasında oranlarla yansıyabilir" diye konuştu.

MARKETLER DE İNDİRİM BEKLİYOR

Polonez Gıda Pazarlama Müdürü Andaç Gülsoy ise "Toptan ete gelen indirim sonrası market ürünlerinde de indirim olacağı için bu durum, raflara KDV indirimi kadar olmasa da yüzde 5 oranında yansır" dedi. Zincir market tarafında ise indirim kararı toptan et üretenlerin satış fiyatlarına göre şekillenecek.

KDV indirimi üreticinin elini rahatlatırken perakendecide de beklenti yarattı. CarrefourSA Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Merter Özay, mevcut satışlarda kâr marjlarını düşük tuttuklarını ancak etin her eve giren besin olması için KDV indiriminin perakende satış noktalarını da kapsaması gerektiğini söyledi.

Özay, "Türkiye'de kırmızı et tüketimi gelişmiş ülkelere kıyasla düşük. Avrupa'da yıllık 62 kilo iken, Türkiye'de yaklaşık 12 kilo. Etin halkın sofrasında yer bulabilmesi için bu düzenlemenin genele yayılması gerekiyor" dedi.

Etteki KDV indiriminin perakende satışlarını da kapsaması halinde, fiyatlarda tüketici lehine değişik olacağını belirten Özay, "KDV oranının yüzde 8'den 1'e indirildiği 300 temel gıda maddesinde de market fiyatlarında indirim yaşanacak" dedi.

'Halk ucuz et yesin'

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ise üreticiden aldıkları etin fiyatında bir düşme olması halinde bu indirimi rafa yansıtacaklarını belirtti.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün de indirimin alanının genişletilmesinden yana. KDV indirimi perakende noktalarını da kapsadığı takdirde halka ucuz et yedirilebilmenin önünün açılacağını dile getiren Aygün, "Aynı indirimi perakende için de bekliyoruz" dedi.

Aygün, "Yapılan indirim ile artık restoran, lokanta gibi yerlerde daha uygun fiyatlı ürünlerin tüketilebilecek olması da sevindirici" diye konuştu.

 

Sabah

Editör: Haber Merkezi