Kızıltepe ilçesine bağlı Yüceli (Xursa Navê) kırsal mahallesi sakinlerinin iddialarına göre, Mardin Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı tarafından Yeşil Ğurs bölgesine birçok küpeli köpek bırakıldığı iddia edildi.

Kırsala bırakılan çok sayıda köpek, zamanla çevrede otlanan koyun sürülerine ve köylülere saldırıyor. Köpek saldırılarına maruz kalan köylülerden Gökçen ailesinin onlarca koyunu telef oldu.

Konuyla ilgili konuşan Abdullah Gökçen, hayvanlarına saldıran köpekler yüzünden maddi olarak büyük zarar gördüğünü ve çobanlık yapan çocuğunun da köpek sürüsünün saldırısından son anda kurtulduğunu söyledi.

Köpeklerin, Hayvan Barınağı tarafından mahallelerine bırakıldığını iddia eden Gökçen, telef olan onlarca koyunundan dolayı maddi olarak zarar ettiğini ve yetkililerin bir an önce bu köpek sürüsüne çare bulmaları gerektiğini belirtti.

"Tek tesellim çocuğumun köpekler tarafından parçalanmaması"

Geçen sene Mardin Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı'ndan birçok köpek getirilip mahallelerine salındığını iddia eden Gökçen, "Buraya bu köpekleri barınağın getirdiğini gören mahalleliler var. Hepsi de küpeli hayvanlar. O zaman hayvanlarımıza saldırdılar ve 3 hayvanım telef oldu. Muhtarlığa başvurdum ve tüm olayı anlattım, muhtarda dilekçe yazdı ve gönderdi. Birçok defa barınak ve Büyükşehir Belediyesini aradık ama hiç kimse ilgilenmedi. 3 hayvan olduğu için peşini bıraktık." dedi.

Gökçen, "Bu sene 2 Ekim'de bir çocuğum çobanlık yaparken 8-10 köpeğin saldırısına uğradı. Olayın yaşandığı yere gittiğimde çocuk ağlıyordu. Korkmuştu ve canını kurtarmak için kayadan atlamıştı. Ne olduğunu sorduğumda saldırıya uğradığını ve 3 hayvanın öldüğünü söyledi. Daha sonra eşim etrafa bakarken hayvanların yarısının olmadığını gördü. Beraber topluca etrafa baktığımızda 15 hayvanın telef olduğunu ve 10 hayvanında kayıp olduğunu gördük. Jandarma ve veterinere haber verdik, onlar da tespitini yapıp raporu tuttular sonrada gittiler. Büyükşehir Belediyesine başvurduk muhatap çıkmadı, barınağa aradık "Ne yapabiliriz?" dediler. Madem ki bir şey yapamıyorsunuz neden köpekleri barınaktan getirip buraya bırakıyorsunuz? Tek tesellim çocuğumun saldırıya uğramaması ve sağ salim eve gelebilmesi." diye konuştu.

"Köpek gibi değil kurt gibi saldırıyorlar"

Mahallelinin bu köpeklerden çok çektiğine değinen ve ellerinde video olmasına rağmen kimsenin yardımcı olmadığını söyleyen Gökçen, "Bundan bir ay önce köpekler Tuzla Mahallesi'nde oturan yaşlı adama saldırdılar. Yüzü paramparça olmuştu. Daha sonra birkaç eşeği de telef ettiler, bir evin avlusunda duran 2 koyunu da telef ettiler. Köpek değil de kurtmuş gibi saldırıyorlar. 15 Ekim'de oğlum ve yeğenim koyunları köyün hemen girişinde otlatmaya çıkardılar. 2 hayvanda orada telef oldu. Çocuklar saldırıda video ve fotoğraf çektiler, fotoğraf-videoları kanıt olması için jandarma ve Büyükşehir Belediyesine götürdük yine muhatap almadılar. Derdimizi kime anlatalım, kimden yardım isteyelim bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Yaşanan köpek saldırılarından dolayı koyunlarını otlatmaya çıkaramadığını bu yüzden daha çok yem almak zorunda olduğunu ifade eden Gökçen, çevre mahallelerde de aynı durumdan muzdarip birçok kişinin olduğunu belirterek yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

"Yetkililerin harekete geçmesi için biri mi ölmeli?"

Barınak yetkilisinin mahalleye geldiğini ama bir çözüm üretemediğini belirten Gökçen, şu ifadeleri kullandı:

"Hayvan hakları kanunlarına göre bu hayvanlara bir şey yaparsak suçlu biz oluruz. Bunlar saldırgan köpekler, sadece maddiyatla alakalı değil. Bir çocuğa ya da herhangi birine saldırdıktan sonra mı yetkililer harekete geçecek. Barınak hayvanları mahallemden alsaydı ve aşısını yaptıktan sonra geri getirseydi bir şey demezdim ama bu hayvanlar başka yerden toplanıp neden benim mahalleme salınıyor. Şu an bu köpekleri bir nevi barınak sahibi gibi hayvanlarımla besliyorum. Barınak müdürü buraya gelip ne yapabileceklerini sordular. Bu mahallede 2 elemanlarının çalıştığını ve burada onları bırakırlarsa onlara yardım edip köpekleri toplamalarını istediğimi söyledim. Kabul ettikten 2 gün sonra T.C. kimlik numaramı istediler, verdim ve bir çuval köpek maması gönderdiler üstünde ise beslediğim hayvanların mama yardımı yazıyordu. Sanki bu köpekler bana aitmiş gibi. Arayıp sorduğumda mamayı bir dağ tepesine bırakmamı ve hayvanlar gelince görevlileri aramamı istediler. Sanki hayvanlar onların gelmesini bekleyecekmiş gibi. Yetkililerden talebimiz ya bu hayvanları toplasınlar veyahut bir kanun çıkarıp bunları telef etsinler. Çünkü bu gidişle biz telef olacağız." dedi.

"Okula gidip gelirken köpeklerin saldırısına uğradık"

Köpek saldırılarında sürünün başında olan ve korkudan hayvanları otlatmaya çıkaramadıklarını belirten Latifcan Gökçen, "15 Ekim saat 18.00 civarında hayvanları otlatmaya götürdük. 19.40'ta köpek saldırısına uğradık, 2 hayvanımız orada telef oldu, 5 hayvan sonrasında ziyan oldu. Korkudan artık yem yemiyorlar, su içmiyorlar ve ölüyorlar. Kuzenimde yanımdaydı video ve fotoğrafları çekti. Kovalıyorduk ama sürekli üzerimize geliyorlardı. Aşağıya doğru kovalarken bir kadına saldırdıklarını gördük. Yetişmeseydik orada kadını da parçalayacaklardı." dedi.

Gökçen, "Okula giderken ya da dönerken de saldırıya uğradık. Birçok öğrenci köpek saldırılarından kendini zor kurtarıyor. Köpekler saldırdığından beri hayvanlar çok korkmuşlar. Ne su içiyorlar ne de yem yiyorlar. Gözümüzün önünde tek tek telef oluyorlar. Korkudan çıkaramıyoruz artık, yem maliyeti de olunca bakmak çok zorlaştı artık. Yetkililerden bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hayvan Barınağı Yetkilisi: "Köpekleri, belirtilen yerlere biz bırakmadık, buna rağmen mağdurlara yardımcı olduk"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hayvan Barınağı yetkilisi, söz konusu köpeklerin Büyükşehir Belediyesince belirtilen alanlara bırakılmadığını ve bu köpeklerin başka il ya da ilçelerden buralara bırakılmış olabileceğini söyledi.

Kırsala bıraktıkları köpeklerin kayıtlarının kendilerinde bulunduğunu belirten Hayvan Barınağı yetkilisi, köpek saldırıları üzerine kendilerine ulaşan mahalleliye her türlü yardımı yaptıklarını ve mahalleliyle birlikte ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Konuyla ilçe belediyesinin ilgilenmesi gerektiğini belirten Hayvan Barınağı yetkilisi, buna rağmen mahalledeki köpeklerin bulunduğu alana çıktıklarını fakat alanın dağlık olmasından dolayı sonuç elde edemediklerini, konunun muhataplarının ilçe belediyeleri olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi