Hükümetin, kredi kartları yönetmeliğinde yaptığı yeni düzenleme konusunda kullanıcıları uyaran Tüketici Dernekleri Federasyonu, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, 17 Aralık 2010 tarihinde banka kartları ve kredi kartları yönetmeliğinde yapılan değişikliğin 17 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyledi. Yeni düzenlemede, kart limitlerine göre ödenmesi gereken asgari tutar ve intibak mühletinin yeniden düzenlendiğini hatırlatan Yılmaz, asgari ödemenin yeni müşteriler için yüzde 40'a çıkarıldığını kaydetti. Bir takvim yılında en fazla 3 dönem borcunun yüzde 50'sine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitlerinin, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar artırılmayacağını ve bu kartlarla nakit çekilemeyeceğini vurguladı.

Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de 50 milyona yakın kart kullanıcısı var. Her bir kişinin ortalama 2 kartı olduğu düşünüldüğünde ortaya 25 milyonluk bir hedef kitle çıkar. Bunun çözümü ancak hükümet nezdinde olmalıdır. Tüketici yeni bir aile dramı yaşamadan hükümetin bu konuda yeni bir kanuni düzenleme yapması lazım. "

Tek taraflı düzenleme ile tüketicinin bankalarla imzaladığı sözleşmedeki kazanılmış haklarının elinden alındığını savunan Yılmaz, asgari ödeme ile borcu öteleyen 10 milyona yakın kredi kartı borcunun tasfiyesi dikkate alınarak düzenleme yapılmasıın daha başarılı olacağını ifade etti.

Tüketiciyi korumaya yönelik ciddi tedbirlere ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "BDDK bir kez olsun tüketici temerrüde düşmeden gereken tedbirleri almalıdır. Bazı döviz kurlarında beklenmeyen artış sebebiyle tüketici taksitlerini ödeyemez duruma düşmüştür. Bu durumda, tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve yeni borçlar kanunu hükümlerine göre, tüketicinin aşırı ifa güçlüğü sebebiyle dava açma hakkı bulunduğunu hatırlatmak istiyoruz. " diye konuştu.  

Editör: Haber Merkezi