Yağışların yetersiz kalması nedeniyle kuraklık baş gösterdi. Şırnaklı üreticiler, bu yıl tarlalardan hiç ürün alınamayacağını belirtirken, verimin tamamen kaybedildiğine dikkat çekiyor. Bölgedeki kuraklık Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Batman’daki arazilerde de büyük zarara yol açtı.

Çiftçiler biçerdöverlerin tarlalara girecek durumda olmadığını vurgularken, artan girdi maliyetleri nedeniyle büyük ekonomik sıkıntı yaşadıklarını ve borçlarını ödeyemediklerini dile getirdi. Üreticiler, hükümetten ivedilikle destek bekliyor.

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Kuraklık Nedeniyle Zarar Yüzde 100’Lere Dayanmış Durumda 3

“Dönüm Başına Maddi Destek ve Elektrik Desteği Talep Ediyoruz”

Şırnak’ın İdil ilçesinde tarım yapan Mehmet Nuri Genç ile Mehmet Tevfik Genç, girdi maliyetlerinin dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek, dönüm başına doğrudan destek ödemesi ve sulama için elektrik desteğinin artırılmasını talep etti.

Mehmet Nuri Genç, “Bölgemizde ciddi kuraklık yaşanıyor, hiç yağmur düşmedi. Beş ilde verim sıfır. Biçerlerin çalışamayacağı tarlalardan bu yıl ürün alınamayacak. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Tarım Bakanımızdan acil destek bekliyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) baz alınarak dönüm başına nakdi yardım yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kuraklığın sadece bu yılın sorunu olmadığını vurgulayan Genç, “2018, 2020, 2021 ve bu yıl da kuraklık yaşadık. Bir yıl ürün alınamaması, çiftçiye birkaç yıl sürecek ekonomik zarar anlamına geliyor. Çiftçiler hâlâ önceki yıllardan kalan gübre borçlarını ödeyemedi. Sulu tarım yapan üreticiler de yüksek elektrik faturaları nedeniyle zor durumda. Eskiden devlet sulama elektriğinin yüzde 65’ini karşılıyordu, şu anda bu oran yüzde 25’e düştü. Bu yıl en azından yüzde 50’ye çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

Tzob Başkanı Bayraktar, Diyarbakır’da Kuraklıktan Etkilenen Tarlaları Inceledi (2)

“5.500 Dönüm Tamamen Kurudu, Biçerdöver Giremez Hale Geldi”

Nuri Genç, aile işletmesi olarak 7 bin dönüm arazileri bulunduğunu, bunun sadece 1.500 dönümünü kuyulardan çekilen suyla sulayabildiklerini ifade ederek, “Geriye kalan 5 bin 500 dönüm tamamen kurudu. Biçerler bu tarlalara giremeyecek durumda. Sulu arazilerden elde edeceğimiz ürünü ise elektrik ve diğer girdi maliyetlerine vermek zorunda kalacağız. Şu an sıfır verim söz konusu. Bir kilogram bile ürün alamayacağız. TARSİM ve il-ilçe tarım müdürlüklerinin sahadaki tespitleri de bu tabloyu doğruladı,” diye konuştu.

“Gençlerin Tarıma Yönelmesi İçin Destek Şart”

Genç çiftçilerden Mehmet Tevfik Genç ise, kırsala dönüşün teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu yılki kuraklık çok ağır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve yetkililerden, maliyetlerin düşürülmesi ve üreticiye destek sağlanması konusunda adım atılmasını bekliyoruz. Arazilerde verim yok. Biçerdöver girse bile ürün çıkmayacak. Gençlerin tarıma yönelmesi ve köyde kalmaları için destek mekanizmalarının güçlendirilmesi şart. Üretim maliyetleri düşerse hem ülke ekonomisi hem de çiftçinin bütçesi rahatlar,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İLKHA