Son bir yılda yüzde 100’ü aşan yem gibi girdi maliyetlerindeki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıması bu yıl kurban kesecek vatandaşları kara kara düşündürüyor.

Kurban Bayramı'na yaklaşık bir ay kala üretici kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını bitirmenin vatandaş da hesaplı kurbanlık alabilmenin hazırlıklarını yapıyor.

Ancak bu yıl kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 100 oranında bir artış bekleniyor.

Fiyat artışında en büyük nedenin ise son bir senede fiyatı yüzde 100'ü aşan yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artış olduğu ifade ediliyor.

Gaziantep’te yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatları da açıklandı.

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala kurbanlık fiyatları netleşmeye başlarken kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını sorgulamaya başladı.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 2022 kurbanlık fiyatlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman tarafından yapılan açıklamada, 2022 kurbanlık fiyatlarını açıkladı.

Kurban ibadetinin Müslümanlar için dini bir vecibe olduğunu anımsatan Türkman, "Maddi açıdan imkanı yetenlerin kurban kesmesi ve kesmiş oldukları kurbanın en az üçte birini ihtiyaç sahibi kişilere dağıtmasını İslam bize emrediyor. Bu anlamda Gaziantep genelinde üreticiler kurbanlıklarını yetiştirip satışa hazır hale getirdiler. 2019 yılından bu yana kurbanlık fiyatlarını üreticilerimiz, üyelerimiz adına Gaziantep ili Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gaziantep İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklaşa açıklıyor. Kurbanlık fiyatlarını açıklarken üretim maliyetlerimizi ve halkın alım gücünü göz önünde bulunduruyoruz. 2021 yılı Kurban Bayramında Gaziantep ilinde yaklaşık 69 bin adet küçükbaş kurbanlık ve 12 bin 300 adet büyükbaş kurbanlık kesildiğini biliyoruz." dedi.

Türkiye'de birçok ürünün fiyatının geçen yıldan bu yana yaklaşık yüzde100 ile 300 arasında arttığını belirten Türkman, "Bugün geldiğimiz noktada özellikle bölgemizde yaşanmakta olan kuraklığın da etkisi ile geçen yıla göre yem maliyetlerimizin yüzde 100 ile 250 arasında arttığını görüyoruz. Geçen yıl bu zamanlar yani hasat döneminde kilogramını 2,25-2,50 TL'den aldığımız arpayı bugün 7,00–7,50 TL'den, geçen yıl hasat döneminde 0,80–1,00 TL'ye aldığımız beyaz samanı bugün 2,00–2,25 TL'ye, geçen yıl hasat döneminde 130-150 TL'ye aldığımız 50 kilogramlık bir torba fabrika yemini bu gün 320–350 TL'den, geçen yıl hasat döneminde 1,50–1,70 TL'ye aldığımız 1 kilogramlık yoncayı bu gün 3,70–4,20 TL'den, geçen yıl hasat döneminde 2,30–2,70 TL'ye aldığımız 1 kilogramlık mercimek samanı bugün 4,70–5,50 TL'den alıyoruz. Özellikle hayvancılık işletmelerinin giderinin yaklaşık yüzde 70’ini yem oluşturduğundan, yukarıda saydığımız 5 çeşit yemin fiyatlarındaki ortalama artış oranı yüzde 150’yi aşmış durumda. Bu fiyatlar karşısında üretici zarar etmekte ve zarar eden üretici üretimi bırakmak zorunda kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık konusunda yetkili kurumlar olan ve kurban fiyatlarında söz sahibi olan Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Gaziantep İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve Gaziantep İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanının katılımıyla Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği toplantı salonunda yapmış oldukları toplantıda 2022 yılı küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatlarının belirlendiğini ifade eden Türkman, artan yem fiyatları da dikkate alınarak kurbanlık fiyatlarını belirlediklerini söyledi.

Oy birliğiyle açıklanan canlı hayvan kilogram şöyle;

Tosun: 65,00 TL kilogram
Düve: 60,00 TL kilogram
Antep Halliği (Erkek Toklu): 70,00 TL kilogram
Diğer Irklar (Erkek Toklu): 67,00 TL kilogram
Erkek Çebiş: 65,00 TL kilogram
Kısır koyun: 50,00 TL kilogram

(İLKHA)

girdi-maliyetlerindeki-artis-kurbanlik-fiyatlarina-da-yansidi-04ad30eb.jpg

girdi-maliyetlerindeki-artis-kurbanlik-fiyatlarina-da-yansidi-0d7aa351.jpg

girdi-maliyetlerindeki-artis-kurbanlik-fiyatlarina-da-yansidi-6e43bc18.jpg

Editör: Haber Merkezi