Ülkelerin enerji politikalarını değiştirmesine neden olan petrol fiyatlarındaki yükselişler tüm dünyada tüketicileri alternatif akaryakıt arayışına itiyor. Dünyada 14,5 milyon araç doğalgaz ile 11 milyon araç da LPG ile çalışıyor. Türkiye'de LPG'li araçların payı yüzde 27'lerde bulunuyor. Böylece dünyada ilk sırada geliyor. Doğalgazlı araçların en çok kullanıldığı ülkelerin başında İran, Pakistan, Arjantin, Brezilya ve Hindistan geliyor.

Yeni Şafak'ın akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra tüketicilerin alternatif akaryakıta geçme konusundaki arayışları ile ilgili haberi ses getirdi. Oto Doğalgaz İstasyonları Derneği (ODİDER) Başkanı Rasim Acar, dünya genelinde araçlarında benzin ve dizele alternatif yakıt olarak doğalgaz kullanan tüketici sayısının 14 milyon 475 bini bulduğunu belirterek, bu rakamın 13.6 milyonunun otomobil, 436 bininin otobüs, 250 bininin kamyon, 285 bininin de diğer araç grubunda olduğuna dikkat çekti.

KAZA ANINDA EN GÜVENLİ YAKIT

Acar, Türkiye'nin 3.2 milyon araçta kullanılan LPG ile yüzde 27'ye ulaşan bir orana sahip olduğunu ve bu oranın da Türkiye'yi dünyada ilk sıraya yerleştirdiğini kaydetti. Doğalgazlı araçların ise dünya ülkelerinde ağırlık kullanıldığını hatırlatan Acar, 2 milyon 860 bin doğalgazlı aracın İran'da, 2,8 milyon Pakistan'da, 2 milyon Arjantin'de, 1,7 milyon Brezilya'da, 1,1 milyon Hindistan'da olduğunu dile getirdi.Öte yandan, CNG'nin benzine göre daha güvenli yakıt olarak kabul edildiğine işaret ediliyor.

 Yenişafak

Editör: Haber Merkezi