Mega Çırçır pamuk alımına hazır.
Bismil’de Beyaz altın’ hasadına başlandı.
Türkiye’nin önemli pamuk üretim bölgelerinden biri olan Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde pamuk hasadı başladı. Tarlada toplanan pamuklar, çırçır fabrikalarına geliyor.
Bismil’de Pamuk ‘’Beyaz altın" üretiminde hareketlilik başladı.
Mega Çırçır fabrikası işletmesi sezona hazır
Mega çırçır fabrikasına kütlü pamuk getiren çiftçi Cemal Kardeşoğlu ve Murat Kardeşoğlu çiftçi ve sanayicilere hayırlı bir sezon diledi.
Kardeşoğlu, Bismil Pamuk üretiminde geniş bir ovaya sahiptir. Pamuk ekmeyi ve yetiştirmeyi seviyoruz. İlk pamuğu yetiştirmek ve Bismilimizin ismini duyurmak bizim için onur ve gurur verici bir durum. pamuğumuzu ve hasadımızı yaparak Mega Çırçır fabrikasına getirdik" dedi.
Mega Çırçır fabrikasına pamuk getiren Cemal Kardeşoğlu ve Murat Kardeşoğlu’na Mega Çırçır yöneticisi Musa Çelebi bereketli, kazasız sezon dileyerek teşekkür etti.
Pamuk çiftçileri, yeni sezon yeni umutlar, hedefler, beklentiler içinde olduğunu ifade eden Mega Çırçır fabrikası Yöneticisi Musa Çelebi, Pamuk Bismil’de ekonomi lokomotifidir. Aile ziraatinin ülke ekonomisine ve işsizliğin ortadan kaldırılmasına büyük katkısı bulunuyor. Pamuk tarladan nihai ürüne kadar uzanan bir süreçten geçtiği için çok sayıda insanın hayatına dokunan bir ürün, fakat Pamuk çiftçisi bu yıl zarar ediyor. 4 yıl önce 3 kg pamuk fiyatı ile 1 kg dana eti alınıyordu. Şimdi 17 kg kütlü pamuk ile ancak 1 kg et alınabiliyor. 1 kg gübre pamuk fiyatına eş değer olmuştur. Diye konuştu.
Pamukta 5 yıllık politika belirlenmeli;
Musa Çelebi, Dünyanın gelişmiş ülkeleri pamuk çiftçisinin başka ürünlere yönelmesini önlemek üzere 5 yıllık süreçlere yayılan pamuk politikaları belirleyip üreticisine destek veriyor. Ülkemizde de bu sürece göre geçmesi çiftçi için daha iyi olacaktır.
Pamuk için kilogram başına 2020 yılında verilen destekleme primi 1.10 lira kuruş olarak uygulandı. Bu prim 2020 yılında verilmiş, o zaman 2020 yılında verilen 1,10 TL şimdiki parasal değeri olarak, 11,00 TL eş değerdir. 2024 yılında primin 1,60 TL, buğdaya verilen desteğin altında kaldı.
Kütlü pamuk desteğin artırılması gerektiğini anlatan Musa Çelebi, “Prim Enflasyon kadar artış yapılmasını gerekiyor.
Beyaz altın" olarak bilinen pamukta üretici tepkili: Maliyetler çok arttı, seneye ekebilecek miyiz? Diyor. çünkü Çiftçi, Bu fiyatlara seneye tarlasını ekemez. Bu nedenle, Hükümette pamuk çiftçisi lehine yeni kararlar alınması önem arz etmektedir. Diye konuştu.