Mısır hasadıyla birlikte soluğu tarlalarda alan dar gelirliler, kışlık yakacak için topladıkları mısır saplarına adeta hücum ediyor.

KIŞA ERKEN HAZIRLIK

Henüz sıcakların iyice dinmediği Bismil’de kış hazırlığına erken start veren varoş semtlerdeki ve köylerde dar gelirli aileler, soluğu mısır tarlalarında alıyor. Biçer-döverlerin mısırı topladıktan sonra geriye kalan sapları toplamak için sabahın erken saatlerinde mısır tarlalarına giden aileler ter döküyor. Mısır tarlalarında bir yanda biçer den arta kalan Mısırları toplamak ve kalım mısır sapları toplamak için sabah erken saatlerinde tarlalara gitmektedir. Kış hazırlığına erken başladıklarını söyleyen Tepe beldesi sakinleri, çuval ve kovalarla mısır saplarını topladıklarını söylediler. Üç çocuk annesi B. Ş., tandır için iyi yanan mısır sapını toplamak için güneş ışıklarıyla birlikte tarlaya geldiğini belirtti. Henüz odun ve kömür alamadıklarına dikkat çeken bazı aileler; “İmkanlarımız kısıtlı. Yakacak bize verilir, verilmez, bilemeyiz. Fakat şimdiden kış hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Mısır tarlalarında hasadın yapılmasını dört gözle bekliyorduk. Geride kalan mısır sapları dar gelirli aileler için en yakacaktır” diye konuştular.

 

            Mısır sapları ve Mısır tarlasının biçer çıktıktan sonra artan mısır başaklarının toplanmasıyla iyi bir gelir elde ettiklerini ifade eden 8 çocuk annesi A. K, Bu uygulamanın Bismillin bazı köylerinde olduğunu, diğer köylerde olmadığını ifade etti.

 

Editör: Haber Merkezi