Hastalar bundan böyle, muayene oldukları hastanelerde gözlerine çarpan her türlü olumsuz olay ve durumu "gönüllülük esasına dayalı olarak" Sağlık Bakanlığı'na ihbar edebilecek. Yapılan ihbarlar Bakanlık tarafından değerlendirmeye alınarak, ihbarlar hakkında gerekli işlemler yapılacak.

Sağlık Bakanlığı'nın yapısını değiştirecek olan "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" değişikliği ile hastanelerde "gönüllü ajan" projesi hayata geçiriliyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ilk kez 2009 yılında çalışmalarına başladığı, ancak geçen sürede hayata geçirilemeyen "gönüllü ajan" sistemi Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat taslağındaki düzenleme ile devreye sokuluyor. Bakanlık tarafından hazırlanan Taslak'ta yer verilen "Sağlık kurum ve kuruluşlarında hizmetin geliştirilmesi amacıyla Bakanlık, hizmetten faydalananların gönüllülük esasına göre yapacakları gözlemlerini değerlendirmek üzere gerekli düzenlemeleri yapar" maddesi, sağlık hizmetlerinin teftişinde yeni bir dönem başlatacak.

ÖZEL VE DEVLET HASTANELERİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ilk kez 2009 yılında çalışmalarına başladığı uygulamanın adı, o dönemde "Gönüllü Sağlık Gözlemcileri Projesi" olarak duyurulmuştu. Geçen sürede hayata geçirilemeyen proje, Bakanlık tarafından hazırlanan taslakta yasalaştırılmayı bekliyor. Projenin detayları henüz Bakanlık tarafından açıklanmazken, projenin asli unsuru olarak hastaların hastanelerde yaşanan sıkıntıları Bakanlığa bildirmesi amaçlanıyor.

CEZA VERİLMESİ HAKSIZLIK YARATIR

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, hastanelerde gözlemcinin değerlendirmesi üzerine çalışanlara ceza verilmesi gibi bir düzenleme de haksızlıklar olacağını savunarak, "Bu nedenle biz bu yöntemi asla doğru bir yaklaşım olarak kabul etmeyiz. Hizmetin geliştirilmesi için çalışanlar ve vatandaşlar arasında anketler düzenlenebilir, talepler ve sorunlar değerlendirilebilir. Ama herhangi bir sorumluluğu olmayan ve sağlık hizmetleri sunumu hakkında da bir sağlık çalışanı kadar bilgisi olmayan kişilerin gözlemci sıfatıyla yaptıkları değerlendirmeler sonucunda yaptırım uygulamanın, düzenleme yapmanın hizmetin geliştirilmesine bir katkısı olmayacak, aksine çalışanın motivasyonunu olumsuz etkileyecektir" dedi

Editör: Haber Merkezi