KÖŞE YAZISI- Bismil’de eskiden oruçluya karşı saygı vardı. Şimdi bazıları araçların içinde milletin gözü önünde açıkça su içiyor. Bu oruçluya saygısızlıktır.

Haklı ya da haksız, çeşitli sebeplerle oruç tutmayanlar olabilir. Ancak oruç tutmayanların, oruç tutanları yok sayarak açıkça yiyip içmeleri, tüttürdükleri sigarayı oruçluların yüzlerine doğru üflemeleri insanî açıdan kabul edilebilir mi?

Sevinç, bereket ve duâ ayı olan Ramazan’da oruç tutanların üzüldükleri bir nokta var. Oruç tutmayanlar, oruç tutanlara asgarî ve insanî bir saygıyı çok görüyorlar.

Ülkemiz, asırlarca oruç tutanların ve tutmayanların birlikte yaşadığı bir yer olmuş. Tabiî ki geçmiş yıllarda oruç tutmayanların ekserisi gayr-i müslim olanlarmış. Aradan yıllar geçip de insanlara “doğru İslâmiyet” anlatılmayınca oruç tutmayanlar kervanına bazı ‘müslim’ler de katıldı. Ancak hepimiz, Müslüman komşularına saygı gereği; Ramazan ayı boyunca değil kendisi, çocuklarına dahi açıkta ve açıkça yemek yemeyi men eden gayr-i müslimlerin hikâyeleri ile büyüdük. Gayr-i müslim geçmişte; oruç tutanlara bu derece saygı gösterirken günümüzdeki ‘müslim’lere ne oluyor ki içtikleri sigaraları yüzümüze gözümüze üflemeye başladı?

BİSMİL ŞU AN İÇİN İYİ SAYILABİLİR

Bismil’de yaşlılarımız anlatıyor. Eskiden Gayri müslimler saygı gereği açıkça yemek yemezlerdi. Ama bakıyorsun, şimdi bazı kişiler açıkça yiyor. Oruç Allah la kendi arasında bir şey ister tutabilir ister tutmayabilir ama oruç tutanlara karşı saygılı olmak insanlık gereğidir.  Oruç tutmak dinin 5 esasından biridir. Eskiden Ramazan aylarında sokaklarda, caddelerde, iş yerlerinde, her yerde saygı vardı. Oruç tutmayan kişiler oruç tutan kişilere saygı gösterirdi.  Bismil şu an itibariyle iyi ama Diyarbakır’ın bazı yerlerinde, sokak ortasında elinde su şişesi, diğer elinde sigara normal bir gündeymiş gibi elini kolunu sallaya sallaya dolaşan insanlar mevcut. Onun haricinde oruç tutmayan sayısı çok azdı. İbadetlerde esas olan iradedir.

ORUÇ TUTANLARIN SAYISINDA ARTIŞ VAR.

Şükürler olsun, oruç tutanların sayısı çoğalıyor, ama kalabalık içinde bir kişi bile oruç tutmasa ve açıktan yemek yese dikkat çekiyor. Bu noktada fert olarak hepimize ve başta da medya vasıtalarına çok iş düşüyor. Oruç tutmayanlara çağrı yapıp, oruç tutanlara saygıya dâvet etmek gerekir.

Allah, 11 ayın sultanında tutulan oruçlarımızı ve dualarımızı kabul eylesin. Çocuklarımızı örf ve adetlerimizden uzaklaştırmasın. İnsanlarımızı saygıdan ve terbiyeden uzaklaştırmasın. Allah sonumuzu hayır eylesin.Amin

Bismil Haber

Editör: Haber Merkezi