Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler Tarafından Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, nüfus kayıtlarının yeterli olduğu, yargılamanın gerekmediği veya talep edenin yabancı olmadığı hallerde mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinin mahkemeler yanında noterliklerce yapılabilmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Ölüm halinde mirasçıların, mirasçı olduklarını kanıtlayabilmeleri için veraset ilamı almaları gerekiyor. Veraset ilamı için başvurulacak görevli mahkeme ise “sulh hukuk mahkemeleri” olacak. Yönetmelikle, mirasçılık belgesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ihtarı düzenleme yetkisi mahkemeler yanında noterlere de verildi. Noterler, mirasçılık belgesine ilişkin işlemleri bizzat yapmak zorunda. Ancak, noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri varsa bu işlem onun tarafından da yapılabilecek.

-İTİRAZLAR SULH HUKUK MAHKEMELERİNE YAPILACAK-

1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre hazırlanan yönetmeliğe göre noterler, başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit edecek. Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alınacak.

Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, nüfus müdürlüğünden yazıyla istenebilecek. İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilecek.

Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancılar tarafından talep edilmesi veya mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, noterler mirasçılık belgesi veremeyecek.

Noterler tarafından verilen mirasçılık belgesi hakkında yetkili sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilecek. İtiraz üzerine verilen kararın bir örneği mirasçılık belgesini veren noterliğe ve Türkiye Noterler Birliği'ne bildirilecek.

-TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVETİ-

Noterlere, Türk Medeni Kanunu’nun 164. maddesinde düzenlenen terk nedenine dayalı boşanma davasının ön koşulu olan terk ihtarının yapılmasını talep eden eşin istemi üzerine ihtarname düzenleme yetkisi de verildi. İhtarlar, dava şartları incelenmeksizin yapılır.

Ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmeyi engelleyen eşe de ihtar gönderilebilecek. Terk eden eşe ihtar Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak.

Mirasçılık belgesi verilmesi veya terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi talepleri sözlü veya yazılı olarak yapılabilecek. Başvuru üzerine talep tutanağa geçirilecek. Tutanağın düzenlenmesinde Türkiye Noterler Birliğinin bu Yönetmelik hükümleri gereğince hazırlayacağı formlar kullanılacak

Editör: Haber Merkezi