Yumuşatıcı özelliği nedeniyle plastik oyuncakların yapımında kullanılan ''fitalat'' adlı madde, sağlık açısından risk oluşturduğu için oyuncaklar ve çocuk bakım eşyalarında yasaklanmıştı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bugün yürürlükten kaldırılan Oyuncak ve Çocuk Bakım Eşyalarındaki Phthalatlar Hakkında Tebliğ'in 20 Ekim 2005'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

''FİTALAT'' MADDESİ 

Ancak 22 Haziran 2009 tarihli ve 552/2009 sayılı Avrupa Birliğinin tehlikeli kimyasalları düzenleyen REACH Tüzüğünün Ek 17'sine uyumlu hale getirilen, ''Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''in Ek-1'inde, oyuncaklarda kullanılan fitalatlara dair aynı içerikte hükümler bulunduğu belirtildi.

Bu nedenle mevzuatta ''mükerrer'' bir durumun ortaya çıkmaması ve söz konusu yönetmeliğin yeni bir düzenleme olmasından dolayı, eski mevzuatın hükmü kalmadığından tebliğin yürürlükten kaldırılması zorunluluğu doğduğu bildirildi.

Editör: Haber Merkezi