Sayar, özellikle sosyal medya platformlarında çocukların şiddet, cinsellik ve küfür gibi uygunsuz içeriklerle karşılaşabileceğini vurguladı. Sosyal medyanın hayatın bir parçası haline gelmesiyle birlikte, bu tür içeriklerin paylaşımının çocukların mahremiyeti için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
"İnternet kullanımı çocuklar ve yetişkinler arasında yaygın"
Sayar, “21. yüzyılda internet kullanımı hem çocuklar hem de yetişkinler arasında oldukça yaygın. Geçtiğimiz haftalarda Instagram'da filtreleme uygulamaları gündeme gelmişti, ancak biz yetişkinler olarak çocuklarımızın sosyal medya kullanımlarını daha dikkatli izlemeliyiz. TikTok, Instagram ve YouTube gibi platformlarda zararlı içeriklerin fazlalığını biliyoruz. Bu tür içeriklerin yayılması, zamanla insanların bu durumlara daha fazla alışmasına ve tepki vermemesine neden oluyor. Bir kişinin sürekli olarak küfürlü içeriklere maruz kalması, zamanla o kişinin de küfürlü konuşmaya başlamasına yol açabilir. Aynı durum taciz ve diğer olumsuz içerikler için de geçerli. Bu nedenle, bu tür içeriklerin sosyal medyada engellenmesi ve yayılmasının önlenmesi için bireysel olarak filtreleme yapmalıyız." dedi.
"Oyunların etkisi altındaki çocuklar gerçek hayatı yanlış algılayabilir"
Sayar, Eskişehir'de bir çocuğun bilgisayar oyunlarının etkisiyle bıçaklı saldırı girişiminde bulunmasını, bu tür içeriklere maruz kalmanın bir sonucu olarak değerlendirdi. "Bilgisayar oyunlarında kişiler, kolayca araba çalabildiklerini, insanlara zarar verebildiklerini ve polisten kaçabildiklerini görüyorlar. Bu oyunları oynayan çocuklar, gerçek hayatın da böyle olabileceğini düşünebilir. Bu nedenle bu tür talihsiz olaylar yaşanıyor. Maruz kalmak, kişiyi bu tür davranışlara itebilir," dedi.
"Teknolojiyi doğru kullanmanın önemi"
Teknolojik aletlerin verimli kullanılmasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Sayar, “21. yüzyılda ekran kullanımından tamamen kaçınmak mümkün değil. Hem yetişkinler hem de çocuklar için tavsiyemiz, teknolojiyi faydalı bir şekilde kullanmayı öğrenmeleridir. Örneğin, üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci YouTube üzerinden ders çalışabilir, ancak aynı zamanda TikTok veya YouTube'da uygunsuz içeriklere de maruz kalabilir. Bu nedenle, teknolojiyi verimli kullanmak için hem kendimizi hem de çevremizi bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor,” ifadelerini kullandı.