''Dişimi fırçaladım, orucum bozulur mu'', ''Yüzmek orucu bozar mı'' gibi birçok sorunun yöneltildiği ''Alo Fetva'' hattında, yılın diğer zamanlarına göre ramazan ayında yoğunluk yaşanıyor.

Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk,yaptığı açıklamada, ramazan ayında Alo Fetva hattına gelen soruların çok çeşitli olduğunu söyledi.

Hemen her konuda soruları yanıtladıklarını aktaran Öztürk, ramazan ayı olması nedeniyle oruçla ilgili soruların sıklıkla geldiğini belirtti.

''Tansiyonum yükseldi ne yapmalıyım'', ''Çok terledim, denizde yüzsem orucum bozulur mu'', ''Sakız çiğnemek orucu bozar mı'' gibi sorularla karşılaştıklarını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

''Ramazan ayında en çok orucun bozulup bozulmadığına dair sorular geliyor. Bunun dışında, 'Televizyondan hatim dinliyorum benim hatmim olur mu' şeklinde sorular geliyor. Alimin zamanı kıymetlidir. Zaman çalmamak için kişilerin kendi ihtiyacı olan soruları sormasını istiyoruz. Öte yandan vatandaşlara vaazları dinlemelerini tavsiye ediyorum. Din görevlisi arkadaşlardan da rica ettik, konuyla ilgili birkaç fetva verecekler. Mesela oruçla ilgili fetvalar verecekler. Vatandaşlardan, cevaplarını bildikleri soruları sormamalarını istiyoruz. Özellikle bu ayda İslam ilmihaline yönelik kitap okusunlar. Ancak biz her durumda sorulara açığız. Sabah 9'dan gece 23'e kadar 'Alo Fetva' hattında görevli arkadaşlarımız var.''

-Ramazan geldi, sorular arttı-

Samsun İl Müftülüğü ''Alo Fetva'' hattında görevli din hizmetleri uzmanı Havva Aslan ise yılın diğer zamanlarında günde 10 kişinin sorularını yanıtlarken ramazan ayında bu sayının 100'ün üstüne çıktığını söyledi.

Teknolojinin gelişmesiyle yeni sorularla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Aslan, en sık gelen sorularla ilgili şunları söyledi:

''Sorular değişmiyor. En çok niyetle ilgili sorular geliyor. 'Şu saatte niyet ettim, şu vakitte niyet ettim orucum olur mu', 'Dişimi fırçaladım, orucum bozulur mu', 'Yüzmek orucu bozar mı', 'Unuttum bir bardak su içtim ama sonra aklıma geldi, orucum bozulur mu' şeklinde sorular gelebiliyor. Çocuğu imtihana ya da iş görüşmesine gidecek olanlardan, 'Çocuğum iş görüşmesine gidecek, oruç tutmasın sonra kazasını yapabilir mi' şeklinde sorular geliyor.''

Aslan, soruların zamanla çeşitlendiğini vurgulayarak, ''Eskiden astım hastalarının ilacı olmadığı için böyle bir soru yoktu ama şimdi spreyler gelişti, sorular değişti. 'Sprey kullanan astım hastalarının ve dil altı hapı kullananların orucu bozulur mu' soruları geliyor, bozmaz. Oksijendeki zerrecikler nasıl orucu bozmuyorsa spreyler de orucu bozmuyor. Dil altı hapı da kana karıştığı için orucu bozmuyor'' dedi.

A.A

Editör: Haber Merkezi