Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Donbas bölgesine Rus askerlerinin girdiğini ilan etti. ABD Başkanı Biden ise, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur" uyarısında bulundu. Rusya'nın Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde bulunan hava savunma sistemlerini hedef aldığı bilgisi geliyor...

Korkulan oldu ve Rus ordusu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Ukrayna'nın doğusuna girdi. Rusya'nın başlattığı askeri harekat sadece Ukrayna'nın doğusuyla sınırlı kalmadı, ülkenin başkent Kiev dahil pek çok kentinde patlama sesleri geliyor. Rus ordusu Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek için de füze saldırısı başlattı.

Günlerdir süren gerilim Rus lider Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasıyla birlikte zirveye ulaştı.

Putin, sabahın erken saatlerinde televizyon kanalından ulusa seslendi.

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı sözde yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, "Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna'nın Nazizm'den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna topraklarını işgal etme planları olmadığını vurgulayan Putin, kimseye zorla bir şey dayatmayacaklarını ifade etti.

ÜLKENİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDEN PATLAMA SESLERİ GELİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev, Kharkov ve ülkenin güneyinde bulunan liman kenti Odesa dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor. Rusya'nın Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini vurmaya başladığı öğrenildi.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

Rus askerlerinin, ayrılıkçı bölgelerin ötesine geçip geçmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

BİDEN: PUTİN ACI GETİRECEK KASTİ BİR SAVAŞI SEÇTİ

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak." ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden'ın bu gece Ukrayna'nın "cesur ve gururlu halkı" için dua edeceğini aktardı.

Editör: Haber Merkezi