Trahnel Mays, Amerika’da şeker hastasi olup da tamamen iyileşen ilk kişi olabilir: “Bundan sonra kan şekerimi ölçmekle, ne kadar karbonhidrat yediğimi, ne kadar insulin alacağımı hesaplamakla uğraşmayacağım.”

Amerika’da 25 milyon kadın, erkek ve çocuk şeker hastası. 7 milyon kişi ise şeker hastası olduğunun farkında değil. Bu yıl 2 milyon kişiyeyse şeker hastalığı teşhisi konacak. Şeker hastalığını tamamen iyileştirmek mümkün değil, ancak ilk kez tip 1 şeker hastası olan bazı kişiler insülinden tamamen kurtulmuş durumda.

43 yaşındaki Trahnel Mays, 13 yaşından beri şeker hastası: “Bu hastalıkla tüm hayatım boyunca uğraştım.”

Mays, insülin pompasından önce kendisine günde beş kez insülin iğnesi yapıyordu. Ohio Üniversitesi’nden cerrah Amer Rajab, en zor durumdaki hastaların tek şansının pankreas nakli olduğunu söylüyor: “Hastanın bütün pankreasa değil sadece hücrelere, yani adacıklara ihtiyacı var. Bunlar bütün pankreasın yüzde 2 ila 5’ini oluşturuyor.”

Mays, sadece insülin üreten adacık hücrelerinin nakledilmesine dayanan araştırmanın bir parçası. 9 saat süren işlem sırasında cerrahlar donör pankreası kesip ayırıyor, adacık hücrelerini test ediyor. Hücreler ameliyatla değil, iğneyle hastaya naklediliyor.

Doktor Rajab, “Hücreleri pankreasa değil karaciğere enjekte ediyoruz,” diyor.

Hastanın nakil sonrası hücreleri reddetmemesi için ilaç kullanması gerekiyor. Hasta insüline ihtiyaç duymadığı takdirde işlem başarılı sayılıyor. Şimdilik başarı oranı yüzde 65. bütün pankreas naklindeyse bu oran yüzde 80.

Nakil işleminden 8 hafta sonra Mays’in insülin ihtiyacI günde 70 üniteden 20 üniteye düşmüş. Şimdi ikinci adacık hücresi nakli için hazır.

Mays, “Belki şeker hastalığı teşhisi konan çocukları tamamen iyileştirebiliriz.”

Adacık hücre nakli milyonlarca kişi için umut kaynağı olabilir.

Hücre naklinin toplam maliyeti 50 bin dolar, ancak bu deneysel bir tedavi olduğu için masraflar araştırmaya katılan hastaneler tarafından karşılanıyor. adacık hücre naklinin başarısız olması durumunda hastalara pankreas nakli yapılıyor. Gelecekteyse adacık hücrelerinin domuzlardan alınması ya da laboratuar ortamında geliştirilmesi sözkonusu.

Amerikanın Sesi

Editör: Haber Merkezi