Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilerek şehit edilmelerinin 86. yıldönümü münasebetiyle Mustazaf Der Diyarbakır Şubesinin Batıkent meydanında düzenlediği kitlesel basın açıklaması hakkında "Miting" havasında geçtiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Mustazaf Der (Mustazaflarla Dayanışma Derneği) Diyarbakır Şubesi, 29 Haziran Çarşamba günü Batıkent meydanında Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilerek şehit edilmelerinin 86. yıldönümü münasebetiyle Onbinlerin katılımıyla kitlesel basın açıklaması düzenlemişti.

 Kitlesel basın açıklamasını "miting" şeklinde değerlendiren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Nuri Güler, Kelha Amed Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Av Necat Özdemir, Ömer Çelik, Abdulhakim Avut ve Vedat Turgut hakkında soruşturma başlattı.

 Aylar Sonra Soruşturma Açılması Düşündürücüdür

Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Nuri Güler, İLKHA'ya konuştu. Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilerek şehit edilmelerinin 86. yıldönümü münasebetiyle 29 Haziran Çarşamba günü Batıkent meydanında kitlesel basın açıklaması düzenlediklerini hatırlatan Güler, etkinlikten aylar sonra kendilerine soruşturma açıldığını söyledi. Kitlesel basın açıklamasının "miting" şeklinde değerlendirildiği ve bu nedenle "toplantı kanununa muhalefet" etmekten soruşturmanın açıldığını belirten Güler şöyle konuştu; "Bizler aylar öncesinden hazırlığımızı yapmış ve miting için yetkili kurumlara başvuruda bulunmuştuk. Etkinliğe 2 gün kala Batıkent meydanının miting alanı olmadığı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bizler de polise, 'tüm hazırlığımızı yapmışız, madem miting yapılmasına izin verilmiyor o zaman kitlesel basın açıklaması yapalım bunda bir sakınca var mı?' dedik, polis de 'hayır' cevabını verince kitlesel basın açıklaması yaptık. Polisler etkinliğe geldi, hiçbir sorun çıkmadı. Aylar sonra soruşturma açılmasına anlam veremiyorum. Geçen yıl da Dağkapı Meydanında basın açıklaması yapmak istemiştik, fakat valilik izin vermediği için yapamamıştık."

 Etkinlikte Dile Getirilen Talepler…

İstiklal Mahkemelerin keyfi ve hukuksuz uygulamaları sonucu zulüm ve haksızlığa uğramış insanları yâd etmek için kitlesel basın açıklaması düzenlediklerini ifade eden Güler, etkinlikte, İstiklal Mahkemeleri tutanakları, TBMM arşivi ve Genelkurmay arşivlerinin biran önce açılmasını, o dönemdeki katliamlarla ilgili gerçek hakikatlerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılmasını, devletin geçmişiyle yüzleşmesini, mağdurların ailelerinden ve halktan özür dilenilmesini, Şeyh Said'in mezarının nerede olduğunun açıklamasını ve İstiklal Mahkemeleri tarafından mağdur edilenlerin iade-i itibarlarının verilmesini talep ettiklerini hatırlattı.

 Geçmişteki Zulümlere Tepki Göstermek Doğal Hakkımızdır

Sadece Dersim değil, geçmişte yapılan tüm katliamlar ile yüzleşilmesi gerektiğini ifade eden Güler, konu Şeyh Said'e gelince herkesin sus pus olduğunu, ama bunun çözüm olmadığını söyledi. Güler, "Bizler geçmişte yapılan zulümlere tepki için dernek olarak basın açıklaması yaptık, bu da gayet doğaldır. Doğal olmasına rağmen bu gün bakıyoruz ki hakkımızda soruşturma açılmış. Bu da zihniyetin halen değişmediğini gösteriyor.

 Hatırlanacağı üzere Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi, Şeyh Said için geçen yıl Dağkapı Meydanında düzenlemek istediği basın açıklaması valilik tarafından engellenmiş ve toplanan kalabalık dağılmıştı.

(M. Salih Keskin - İLKHA)

Editör: Haber Merkezi