‘Sihirli Matematik’ Bismil Temsilcisi Tuba Çelebi ile bir röportaj gerçekleştirdik. İşte röportajda öne çıkan kısımlar;

08a0bb6d-06da-4033-9765-ad034c10ca7b.jpg

Sihirli Matematik nedir? Neden sihirli matematik?

Sihirli Matematik ile yeni nesil temel matematik eğitimi veriyoruz çocuklarımızı parmaktan kurtarıyoruz parmakla yapılan işlemleri biz zihinsel işlemlere dönüştürüyoruz sağlam bir temel oturuyoruz çocuklar 4 işlemi zihinden çok çok kısa bir sürede yapıyorlar bizim yöntemimiz sayesinde bu yöntem sayesinde.

Bu yöntemin kurucusu kimdir?

Bülent Gündağ Mert kendisi sihirli matematik eğitim uzmanıdır kendine göre formüller bulmuş ve bu formüllerin patentini alıp buna sihirli matematik demiş. 5 ve 15 yaş arası çocuklara yeni nesil temel matematik eğitimi veriyoruz. Yani onları tamamen zihinsel işlemlere yönlendiriyoruz. Zihinsel işlemlere yönlendirdikten sonra çocuklara denklem kurma yeteneğini kazandırıyoruz.

Zihinsel 4 işlemini kazandıktan sonra onları okudukları matematik paragrafını matematiksel işleme nasıl dönüştürebilmeyi kazandırıyoruz bunu 5 ve 15 yaş arasındaki çocuklar için yapıyoruz.

e84bf9fd-c0f3-4d45-a959-5d8f8b2c9ac8.jpg

Yetişkinler için de programınız var mı bu konuda?

Yetişkinler için LGS’ye hazırlık grup derslerimiz var, bire bir de alıyoruz grup halinde de alıyoruz ama önceliğimiz, bize bir lise öğrencisi dahi gelse temel matematiği zayıf ise ben çocuğa temel matematikten başlamak zorundayım. Neden? Çünkü temel matematiği zayıf olan bir çocuğun LGS ya da üniversite sınavında başarılı olma olasılığı sıfır, şimdi liseye gelmiş bir çocuğun temel matematiği yok ise matematiği okuyup bunu denklemsel matematiğe dökemiyor ise yani en özel okula gitsin en iyi öğretmenler tutsun en iyi dershanelere gönderelim hocadan hiçbir şey anlamayacak. Çocuk zihinsel işlem yapamıyor ise çocuk matematiksel problemleri okuyup bunu denkleme dökemiyor ise boştur. Yani şimdi biz temel hazırlıyoruz, sihirli matematik ile birlikte temel matematik kazandırıldıktan sonra bir sonraki aşamaya geçiyoruz amacımız şu an temel matematiği oturtmak. Bize gelen öğrencinin temel matematiğinde problem yok ise ondan sonra yeni nesil sorulara geçiyoruz.

afdddbb7-fb74-4ba2-aae6-2c34bcebe550.jpg

Yeni nesil matematik konusunda bayağı iddialı görüyorum sizi peki diğerlerinden farklı olarak ne öğretiyorsunuz çocuklara?

Hocam çok iddialıyız çünkü yüzlerce ve binlerce öğrenci ile karşılaştık ve şu an otistik öğrencilerimiz var disleksi öğrencilerimiz var yani ben normalin dışındaki öğrencilerden söz ediyorum bizden çok çok verim aldılar çünkü çok pratik yöntemlerimiz var çocuğun anlayabileceği şekil yani evrensel psikoloji zihinsel türündeki sembolleri kullanıp çocuğa o şekilde veriyoruz bunun dışında çizgi matiğimiz var çizgi film ile matematik öğretiyoruz çocuklara. Çocukların matematik algısını geliştirecek subilimine mesajlar veriyoruz. Yani çocuk farkında olmadan kapıyor matematiği. Yapay zekâlı oyunlarımız var bunu renklendirerek, zevkli bir hale getirerek çocuğa sunuyoruz. Şöyle bir algı var ilkokul, ortaokul geçsin ben çocuğumu nasılsa lisede ortaokulda dershaneye göndereceğim şimdi bizim Türkiye’de açık söylüyorum dünyada bir ilktir neden? Çünkü biz çocuklarla çalışıyoruz yani matematiği çocuklarla birlikte inşa ediyoruz ve ondan sonra üniversite hazırlığa gönderiyoruz.

Sizin kurumdaki göreviniz nedir tam olarak?

Hocam ben sihirli matematik uzmanıyım ve Bismil Bayii’nden sorumluyum. Bu dersin eğitimini aldım ve öğrenci yetiştiriyorum. Siz buralısınız anladığım kadarıyla. Benim Eşim Bismilli ben aslen Silvanlıyım Bismil’e gelin geldim.

Peki, Bismil’deki kurumunuz öncelikle hayırlı olsun. Bismil’de ne hedefliyorsunuz? Yani amacınız, misyonunuz, vizyonunuz nedir ?

Hocam şimdi ben İstanbul’da da bayi alabilirdim, Kartal’da, İstanbul Pendik’te bayi alabilirdim, fakat ben bu işi yaptığım zaman şunu düşündüm yani ben bu sistemi kendi toprağımdaki çocuklara verebilmeliyim, burada bayilik her türlü alınabilir yapılabilir burada da bayilik düşündüm buranın potansiyeli çok fazla Kartal demek mesela Bismil nüfusunun beş katı fakat önceliğimiz eğitimci olduğumuz için bir can gözüyle bakmak lazım çocuklara madem ben bu sistemi öğretmek istiyorum o zaman ben bunu kendi toprağımdaki çocuklara götüreyim oradaki çocuklar da bu sistemden faydalansın çünkü sihirli matematik gerçekten çok çok güzel bir sistem benim kızım da mesela sihirli matematik öğrencisi ben kendim başka bir öğretmene başlattırdım çünkü veli olunca çocuk odaklanamayabiliyor. Şu anda benim kızım 3 4 sınıf ilerideki öğrenciler gibi matematik konusunda. Sihirli Matematik öğrencisi çocuklar fark ediliyor ve biz yavaş yavaş Milli Eğitim okullarına da girmeye başladık mesela Samsun’da bir proje oluşturuldu, Milli Eğitim’in gözetiminde, Milli Eğitim okulları gözetiminde pilot okullar seçildi ki tane okul. Hocam mesela o iki okulda Sihirli Matematik eğitimi alan öğrenciler ile almayan öğrenciler arasında bir senelik gözlem yapılacak ve şu an Sihirli Matematik alan öğrenciler diğer öğrencilere çok çok büyük bir fark attı. Samsun Canik Belediyesi tarafından düzelendi. Projemiz bu şekilde devam ediyor. Eğer Bismil’de tanınırsak Bismil’de de de bu tür projelerimiz olacak sistemimize güveniyoruz. Vizyonumuz, Bismil’de matematiği çocuklara sevdirmek ve sağlam bir temel oluşturup o şekilde ilerlemek, önceliğimiz temel matematik eğitimi.

Bismil’de tam olarak ne aşamadasınız şu anda?

Biz zaten yeni açtık Bismil şubemizi on tane öğrencimiz var ve 6 tane de onlayın öğrencimiz var. Kayıt almaya devam ediyoruz iki tane sınıfımız var, birisi bire bir birisi de grup dersler olacak şekilde öğrencilerin saatlerini çakıştırmamaya çalışıyoruz sessiz bir ortam sağlıyoruz. Görsellerimiz var çocuklara matematiği öğretmek ve sevdirmek amacıyla gidip görürseniz zaten ne dediğimi anlarsınız.

Nasıl geri dönüşümler aldınız? Aldığınız geri dönüşümler nedir?

Aldığımı geri dönüşümler çok iyi Sihirli Matematik öğrencileri okullarda fark ediliyor, sınıflarda fark ediliyor, öğretmenleri tarafından bize geri dönüş sağlanıyor, sistemimizi merak eden sınıf öğretmenleri var, öğretmenler var, bu durumu merak edip derse gelen öğretmen arkadaşlarımız var.

Sözel zekâ ve sayısal zeka farklarının olduğunu düşünüyor musunuz? Sözel zekaya sahip birisi matematikte iyi değil sizce bu aşılabilir bir durum mu?

Tabi ki aşılabilir neden çünkü mental aritmetik denilen bir sistem var bugün dünyanın en iyi matematiği Finladiya değil, İrlanda değil neyi duyuyoruz Singapur Matematiğini, Japonya, Çin neden biliyor musunuz çünkü bunlar beynin sağ ve sol lobunu aynı anda kullanıyor. Bunların matematiği mental aritmetik yani nedir beynin sağ ve sol lobunu aynı anda kullanıyorlar. Mental aritmetik Türkiye’de pek tutunmadı neden? Çünkü okul müfredatlarına pek uymuyor. Beynin sağ ve sol lobu sözel ve sayısal zekada aynı seviyede ilerliyor. Beynin sadece sağ lobunu çalıştırırsanız sözel zeka gelişecek, sadece sol lobunu çalıştırırsanız sayısal zeka gelişecek. Hocam şimdi şöyle bir şey var çocuk matematiği denklemi sayısalı çok iyi yapıyor ama okuduğu problemi sayısala dökemiyor neden? Çünkü sözel zekası iyi değil, matematikte sözel zeka da önemli. Ne yapmanız gerekiyor? Beynin her iki lobunu da çalıştırması gerekiyor ki sayısal işlem yapabilsin. Singapur Matematiği greçeği var neden var? Çünkü beynin her iki lobunu da çalıştırabilecek bir sistem ortaya koymuşlar. Zihinsel yöntemlerle bunu geliştirebiliyoruz. Sözel zeka, sayısal zeka aslında bunlar doğuştan gelen şeyler değil zihni nasıl çalıştırdığınıza bağlı.

Anladığım kadarıyla Türkiye’deki eğitim sisteminin bu konuda başarılı olmadığını düşünüyorsunuz.

Tabi ki Hocam sınavlar ortada çocuklar neden matematiği yapamıyor sınavlarda sıfır çekiyor ortada. Benim kızım bugün neden matematiği seviyor, çünkü başarabiliyor, alt alta on tane matematik işlemini aynı anda yapabiliyor ben başardım diyor bu yüzden matematiği seviyor. Başaramadığını düşünen hiçbir çocuk bu dersi sevemez. Brn çocuğa milyarları okutuyorum, okuyabiliyor ben milyonları, milyarları okuyabiliyorum diyor başardığına inanıyor bu yüzden de bu dersi seviyor. Bizim okul öncesi çocuklarımız trilyon sayılarını okuyabiliyorlar. Lazım mı? Hayır ama özgüven için lazım.

Bismil için ne düşünüyorsunuz?

Bismil için güzel projelerimiz var öncelikle kendi toprağımız burada çocuklara matematiği sevdirmek ve öğretmek istiyoruz. Projelerimiz olacak öncelikle tanınmak istiyoruz. Bu işi gönül vererek yapıyoruz yani ticari kafayla değil. Ticari kafayla olmaz.

Matematiği öğretmek için farklı yöntemleriniz olduğunu mu söylüyorsunuz?

Evet, tabi ki bugün çarpım tablosunun en zor yeri dokuzlar, ben dokuzları bile iki dakikada çocuğa öğretebileceğimi düşünüyorum. Çünkü yöntemlerimiz var ayrıca bir de AHOP programımız var hızlı okuma ve anlama onu da anlatayım AHOP programı da veriyoruz çocuklara. Günümüz çocukları akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve televizyonlar ile çok haşir neşir oldukları için okuduklarını anlayamıyorlar. Yeni nesil sorulara baktığınız zaman5 tane 10 tane cümleden oluşuyor, 5 dakika 10 dakika alıyorlar, çocuğun okuma yönteminin çok iyi olması lazım. Çocuğun ön belleğinin çok güçlü olması lazım. AHOP programı şöyle; önce göz kas programı yapılıyor çocuklara önce beyin ve gözün kasının birbiriyle orantılı şekilde çalışacağı program var yapay zekâ var çocuklarla birlikte bilgisayarda yapıyoruz bu programla ondan sonra hızlı okuma ve anlamaya yönlendiriyoruz çocukları. Yüzde seksen okuma ve anlamada fark oluyor. Bu program da yeni nesil soruları çözmede başarılı bir program birçok Milli Eğitim Okulu bu programı aldı, reklamı yapıldı basında da gösterildi. Yani AHOP alan öğrenci ile almayan öğrenci arasında çok ciddi bir fark ve okuma ve anlama açısından.

Sihirli Matematik ilk olarak ne zaman nasıl başladı?

Bülen Gündağ Mert Hoca zaten ilk olarak Sihirli Matematik Eğitim uzmanı bizi yetiştiren hocamız. Senelerdir 15 – 20 senedir bu yöntemleri kendi öğrencilerine uygulayan bir öğretmen, uygulayan bir uzman ve yaklaşık 3 senedir yeni yeni bir ekip oluşturuldu bununla ilgili kitaplar oluşturuldu yapay zekalı oyun ve programını çıkardı, yani şöyle söyleyeyim 15 – 20 senedir olan bir yöntem fakat 3 senedir bayilikler verildi ve çoğaldı.

Öğretmenlere de eğitim veriyorsunuz değil mi? Yani onlar da sihirli matematik öğretmeni olabiliyorlar mı isterlerse?

Tabiki, şu anda bir matematik öğretmeni gelse dahi bizim eğitimimize girmek durumunda biz ona sihirli matematik öğretmeni, uzmanı diyemeyiz. Sihirli Matematik eğitimini aldıktn sonra Sihirli Matematik bünyesinde çalışabilir. Çünkü bizim yöntemlerimiz farklı,bizim yöntemlerimizi Bülent Bey’in yöntemlerini bilmek zorunda ondan sonra Sihirli Temel Matematik Eğitim Uzmanı olabilir.

Peki teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için. Yeriniz de hayırlı olsun bu arada

-Ben teşekkür ederim hayırlı çalışmalar diliyorum

Editör: Haber Merkezi