AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Kızamığa karşı aşılanmamış ya da aşılandığı halde bağışıklık düzeyine ulaşmamış kişilerde ortaya çıkan SSPE hastalarının umut ışığı oldu.

İçten, geçtiğimiz Şubat ayında evlerinde yapılan fizik tedavileri ellerinden alınan SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalarının yeniden haklarına kavuşması için bir çalışma başlattı. Konuyla ilgili olarak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşen ve destek isteyen Cuma İçten ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri birer görüşme yaptı.

Diyarbakır'da 250 hasta var

Diyarbakır'da yaklaşık 350 SSPE hastası olduğunu belirten İçten: "Yüzlerce aile bu hastalık yüzünden mağdur durumda. Bugüne kadar Diyarbakır'da onlarca kişi bu amansız hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Daha önce hastalarımıza evlerinde fizik tedavileri yapılıyordu. 2011'ın Şubat ayından itibaren bu uygulama son buldu. Yaptığım görüşmeler neticesinde SGK'nın Sağlık Uygulama Yönetmeliği gereği bu hastalar için tedavi ödeneklerinin arttırılması isteğinde bulundum. Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ ile de evde fizik tedaviye giden kişilerin işinin ehli, iyi eğitimli olmaları konusunda destek sözü aldım. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile de bilgi alışverişinde bulunduk" dedi.

Tedavisi yok

Türkiye'de şu anda 3 ila 6 bin arasında SSPE hastası bulunuyor. Hastalığın tedavisi yok. Hastalık genellikle 7 ila 10 yaşları arasında ortaya çıkıyor. İki yaşından önce kızamık geçiren çocuklarda görülüyor. Gelişmiş ülkelerde hastalığın görülme oranı 100 binde bir. Ama Türkiye'de bu oranın, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 20 binde bire kadar indiği ileri sürülüyor.

En uygun tedavi evde yapılır

Uzmanlar SSPE'li hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisinin çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Bu hastaların yürümede denge kaybı başta olmak üzere genel vücut fonksiyonlarında çok sayıda gerilemeye maruz kaldıklarına vurgu yapan uzmanlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisinde fizyoterapistlerin tedaviyi planlarken bu kayıpları durdurmada ve yeni kayıpların ortaya çıkmasını engellediklerini ifade ediyorlar. Uzmanlar ayrıca, hastaların rutin fizik tedavi seanslarının evde yapılmasının daha uygun olduğunu söylüyorlar.

 

Editör: Haber Merkezi