surda-kentsel-donusum-projesi-icin-yikim-calismalari-basladi-8cbdf462.jpg

​Merkez Sur ilçesine bağlı Fiskaya Mahallesi'nde kentsel dönüşümün uygulanmasına yönelik 2017 yılında kararname çıkarılarak riskli bölge ilan edildi.

Projenin inşa aşaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülmeye başlandı. Riskli alan ilan edilen Fiskaya Mahallesi'nde kentsel dönüşüm için ilk yıkım bugün gerçekleştirildi.

Yıkım çalışmalarının başlatıldığı alanda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Fiskaya'da yapılacak yeni parkıyla yeşil alanıyla ve regresyon alanlarıyla bir cazibe merkezi oluşacağını söyledi.

surda-kentsel-donusum-projesi-icin-yikim-calismalari-basladi-c2e0bac4.jpg

Diyarbakır'da kentsel dönüşümün başlanması konusunda uzunca bir süredir çalışmalar olduğunu belirten Karaloğlu, "Fiskaya ve Dicle Mahalleleri 2017 yılında kararname çıkarak riskli bölge ilan edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığının projesidir. Kentsel dönüşüm faaliyetleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü üzerinden yürütülüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yerel kendileriyle iş birliği yaptık. Kendileri bize yetkiyi vererek vatandaşlarla görüşme yapıp anlaştığımız insanlara konut isteyen konut, konutunun ve arsasının parasını isteyenlere parasını verdik. Vatandaşlarımızı bu bölgeden transfer ettikten sonra büyük iş makinaları mahalleye giremediği için elle yıkım yaparak kentsel dönüşüm faaliyetine başlıyoruz." şeklinde konuştu.

surda-kentsel-donusum-projesi-icin-yikim-calismalari-basladi-315d0d2d.jpg

Karaoğlu, "Dicle ve Ferit Köşk Mahallelerinde kentsel dönüşüm alanı riskli alan ilan edilen bölge, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı tarafından 4 Etap'a bulunmuş durumunda. Biz şu an birinci etap üzerinde çalışma yürütüyoruz. Burası tamamlandıktan sonra 2-3-4-5'inci bölge olarak devam edeceğiz. Bu beş bölgeden dördü yeşil alan olacak. Biz yeşili Hevsel bahçelerine ve Dicle nehrine buluşturacağız. Diyarbakır'ın cazibesi olacak. Vatandaşlarımızın Diyarbakır için en çok talep ettiği yeşilin arttırılması, parkların ve regresyon alanların çoğaltılmasıdır. Vatandaşlarımızın bu önemli talebi de karşılamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Buradaki çalışmaları vatandaşlarla beraber yürüttüklerini söyleyen Karaloğlu, "Şu ana kadar 205 vatandaşlarımızla helalleşerek ve tokalaşarak anlaştık. Bir ilin valisi olarak söylüyorum. Vatandaşlar kesinlikle mağdur edilmedi ve edilmeyecektir. Birinci önceliğimiz vatandaşlarla rıza en anlaşmak, onlarla helalleşerek ve el sıkılaşarak buradan ayrılmak en büyük amacımızdır. 205 vatandaşlarımızla anlaşma imzaladık. Aynı şeyi Benusen'de ve Kaynartepe Mahallelerimizde de yaptık. Diyarbakır'da çok ciddi bir kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarımız var. Diyarbakır'daki problemleri bir bir çözmeye devam edeceğiz yeter ki Diyarbakırlılar bizimle beraber çözüme ortak olsunlar." dedi.

Editör: Haber Merkezi