Rusya'nın, Türkiye ve Suriye'nin aralarında oluşan sorunların çözülmesi için önerdiği "sıcak hat" önerisine Şam yeşil ışık yaktı.

Rus basınında yer alan haberlere göre Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile yükselen tansiyonun düşürülmesi için doğrudan diyalog kurulmasına hazır olduğunu açıkladı.

"DİREKT DİYALOĞA HAZIRIZ"

Şam'dan yapılan "Direkt diyalog kurmaya hazırız" açıklamasını Rus resmi haber ajansı RIA duyurdu.

Türkiye ve Suriye arasında tansiyon Ekim ayında Türk savaş uçağının düşürülmesinin ardından yükselmişti. Suriye askeri birliklerinin fırlattığı top mermisinin Akçakale'de 5 Türk vatandaşının yaşamını yitirmesine neden olan olayla tırmanan kriz, Suriye havayollarına ait uçağın askeri malzeme taşıdığı gerekçesi ile Ankara'ya indirilmesi ile Rusya'nın da krize taraf olmasına neden oldu.

RUSYA AÇIKLAMA TALEP ETMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada, uçakta uluslar arası hukuka aykırı herhangi bir kargo olmadığını iddia etti. Lavrov, Türkiye'den uçakta bulunan Rus vatandaşlarına yönelik uygulama nedeni ile açıklama talep etti.

Rus Bakan Lavrov önceki gün yaptığı çağrıda da iki ülke arasında yanlış anlaşılmaları ve kasıtlı provokasyonları önlemek için "sıcak hat" kurulması önerisinde bulunmuştu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Lavrov'un Türkiye ve Suriye arasında güvenlik konularında doğrudan iletişim sağlayacak bir mekanizma kurulması ile ilgili önerisini memnuniyetle karşılıyoruz." denildi. Açıklamada konunun Şam'da görev yapan Rusya Büyükelçiliği ile de müzakere edildiğine dikkat çekildi.

Cihan

Editör: Haber Merkezi