Suriye'de yaşayan Kürt'lere destek amacıyla Diyarbakır'da faaliyet gösteren Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi temsilcisi İmam Taşçıer, Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'nin aldığı kararları desteklediklerini belirterek, "Suriye muhalefet grupları 2 ay içinde kongre kararlarını tanıdıklarını açıklamazlarsa, Kürt partileri birlikten çekilecek" dedi.

Suriye Kürtleri Danışma Komitesi üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişiyle birlikte Sanat Sokağı girişinde basın açıklaması yapan Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi temsilcisi İmam Taşçıer, Esad ailesinin 1963 yılından beri Suriye'de yaşayan Kürt'lere yönelik Araplaştırma politikası uyguladığını söyledi. Katılanların Türkçe, Kürtçe ve Arapça yazılı pankartlar taşıdığı açıklamada konuşan Taşçıer, Arap Birliği'nin 66 yıllık tarihi boyunca ilk kez bir birlik üyesi ülkeye karşı ekonomik ve siyasi yaptırım uygulama kararı aldığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Alınan son kararlar ve yaptırımlar, Baas rejimi ve Beşar Esad'ın yaklaşan sonunun başlangıcı niteliğindedir. Ancak uluslararası düzlemde artık muhatap konumuna gelen Suriye Arap muhalefeti, şimdiye kadar Beşar sonrası Suriye'nin nasıl olacağıyla ilgili henüz açıklanmış ve netleşmiş bir siyasal program ortaya koymamıştır. ya da, böyle bir programı yoktur. Bugün itibariyle Araplar, Kürtler, Dürziler, Hristiyanlar ve benzeri etnik ve dini gruplardan oluşan muhalefet bir eşgüdüm ve bütünlük arzetmemektedir. Şimdiye kadar söz konusu grupların etnik, siyasal, sosyal dini-mezhebi hak ve hürriyetlerinin eşitlik ilkesi temelinde ve anayasal anlamda, uluslararası hukukun ve kurumların garantisi altına alınacağına dair bir politika ve proje ortaya konulmadığı gibi, kurulacak yeni siyasal sistem içinde statülerinin ve konumlarının ne olacağı yönünde bir açıklama da yapılmamıştır."

'ESAD SONRASI KÜRT POLİTİKASI AÇIKLANMALI'

Suriye muhalefet gruplarının kongrede aldığı kararları açıklaması gerektiğini savunan Taşçıer, şöyle devam etti:

"Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'nin üzerinde anlaşmaya vardığı ve deklare ettiği kararlardan birinin de, 'Suriye muhalefet grupları, kongrede kabul edilen belgeleri ve alınan kararları tanıdıklarını 2 ay içerisinde ilan etmezlerse, o yapılanmalar içerisinde bulunan kongre katılımcısı Kürt partileri, adı geçen birlikteliklerden çekileceklerdir.' Bu nedenle Suriye Ulusal Konseyi veya diğer Arap muhalefet gruplarının, Beşar Esad sonrası döneme ilişkin Suriye'deki Kürt'lerle ilgili politikaları net ve açık bir şekilde ortaya koyması gerekir. Geleceğin Suriye'sinde demokrasinin yerleşmesi ve istikrarın olabilmesi için Suriye halklarının özgür ve demokratik bir ortamda, karşılıklı rızaya dayalı olarak ve eşit temsil hakkı temelinde, kendi geleceklerini kendi özgür iradeleriyle belirlemesi doğrultusunda Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'nin aldığı kararları destekliyoruz."

Editör: Haber Merkezi