Bismil İlçesinde yılların emektar Öğretmeni Muhammed Emin Gültekin, geçirdiği kalp krizi sonrasında Hakk’a yürüdü.

Ahmedi Hani Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Muhammed Emin Gültekin Cuma günü sabaha doğru geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etti. Daha önceden herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan Gültekin’in erken vefatı Gültekin Ailesini ve eğitim camiasını yasa boğdu.

Arkadaşları, sevenleri ve öğrencileri, vefatıyla eğitim camiasını yasa boğan M. Emin Gültekin'i anlattılar.

Mehmet Emin hocanın, güzel ahlakına hayran olduğunu ve örnek bir şahsiyetinin olduğunu ifade eden, çocukluk arkadaşı Süleyman Özer:

“Mehmet Emin hoca Allah ondan razı olsun, çoktan beri onunla tanıyorum. Çocukluğumdan beri aynı mahallede büyüdük. Kendisi cami cemaati olup sürekli camiye gider ve çokça İslami sohbetleri severdi.
Ahlak yapısına hayrandım. Örnek alınacak bir şahıstı. Mütevazi bir insandı. İyi insanlarla arkadaşlık etmeyi severdi, iyi insanlarla birlikte olurdu. Aynı zamanda örnek bir öğretmen ve eğitimciydi. Şahsım olarak ona gıpta ederdim.
Vefatı bizleri derinden yaraladı. Allah rahmetiyle muamele etsin, ailesine sabır versin. Biz ondan razıydık, Allah’ta ondan razı olsun. Allah Peygamberimizin ahlakını, Mehmet Emin Hocanın Peygamberimizin ahlakını kendine örnek alıp öylece hayatını yaşardı. Allah, Mehmet Emin Hocanın Peygamberimizin ahlakını örnek aldığı gibi bizleri de o güzel ahlaktan mahrum etmesin, ayaklarımızı sabit kılsın.” dedi.

Gültekin Hoca ile beraber Camide çocuklara Kur’an-ı Kerim dersi verdiğini ve hocanın halim, selim bir ahlaka sahip olduğunu belirten Mehdi Sansarkan:

”Bismillahirrahmanirrahim. Mehmet Emin Gültekin hocayla tanışıklığımız yaklaşık 30 yıl öncesine dayanmaktadır. 1990’lı yılların başlarında gençlik yıllarımızda diyebileceğimiz yıllarda, eski ismi ile Yeni Cami şuan ki ismi ile Merkez Camisi denilen camide, O zamanki Cami müezzini seydamız Mele Cemal’in yanında Kur’an dersi okurken o dönemde camide tanıştık. Hem Kur’an dersi okurduk hem de genç olmamız hasebiyle seyda küçük çocukları bize teslim ederdi. Mehmet Emin hoca ile beraber küçük çocuklara da ders verdik epey bir süre. Çok ahlaklı, çok efendi, çok Halim, Selim bir insandı. Geçen yıllar içerisinde İslami hizmeti olarak bayağı hizmet ettiğini biliyoruz. Hatta İslami hizmetlerinden dolayı bir dönem görevden uzaklaştırma, cezaevine girme gibi birçok durum başına gelmesine rağmen hiçbir şekilde yüzmek İslami hizmetlerinden geri durmamış, geri adım atmamış ve bu şekilde sabit kalmıştır. Allahu Teala ondan razı olsun, biz ondan razıyız biz onu seviyoruz. Allah Teala böyle öğretmenleri çoğaltsın. İslami hassasiyeti olan İslami bilinci olan bu tür öğretmenleri Allah çok çok arttırsın başımızdan eksik etmesin. Bizlere önder kılsın. Bizim için örnek bir insandı. Onun yolunda gideceğiz inşallah.” dedi.

Merhumun Din, ilim ve bilim alanında da birikimli bir eğitimci olduğunu söyleyen kayınbiraderi Habib Koçer:

“Her şeyden önce Allah’u Teala ölmüşlerimize rahmet eylesin. Mehmet Emin Hoca gerçekten adaletli ve hak hukuka riayet eden bir insandı. Edebiyat alanında, din, ilim ve bilim alanında da birikimli bir eğitimciydi. Çok bilgili bir insandı. Böyle insanlar kolay kolay bulunmaz. Çok şükür ki böyle bir insanı tanımışım.” diye söyledi.

Emin Hocanın, damatları olduğunu ve hiçbir zaman birbirlerinden gönülleri kalmadığını söyleyen kayınbiraderi Zeyneddin Koçer:

“Allah rahmet eylesin. Biz ondan razıydık Allah’ta ondan razı olsun inşallah. Sükut bir insandı. Çok konuşmazdı. Mehmet hoca damadımızdı. Hiçbir zaman birbirimizden gönlümüz kalmadı. Vefatına çok üzüldük, bizleri derinden sarstı. O kadar akraba ve dostlarımız vefat etti ama Hocanın ki kadar beni sarsan olmadı.” dedi.

Emin hocayı, siyer sınavındaki özverili çalışmalarıyla hatırlayacağını dile getiren Eğitim-Bir-Sen Bismil Başkanı ve mesai arkadaşı Kerem Solmaz:

“Biz Emin hocayla 90’lı yılların ortalarında tanıştık. Tabi Emin o zaman daha yeni üniversiteyi kazanmış bir abimizdi. Bize ise daha küçüktük lise öğrencisi veya ortaokul sonlarındaydık. Güzel bir bölüm kazanmıştı edebiyat bölümü kazanmıştı. Ve bizim için örnek bir şahsiyetti. Yani kendimize örnek aldığımız bir abimizdi. Bu neticede Emin hocamız yanlış değilsem Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi ve 1999 yılında Bismil’e atandı. Bismil’e atandıktan sonra kendisi 2000 yılında görevden atıldı. Tabi Emin hocamızın görevden atılması İslami hizmetlerinden dolayıydı. Boş işlerden dolayı atılmadı. Kendisi İslam adına çalışmalar yaptığı için 28 Şubat sürecinin etkisinde olan ülkemizdeki o dönemdeki iktidar, Emin hocamız gibi birçok öğretmeni görevden attığı gibi Emin hocayı da görevden atıldı. İslam için kendi görevinden bedel ödemiştir. Daha sonra 2010’dan sonra tekrar görevine döndü. 2000 ile 2010 yılları arasında hocamızla irtibatımız olmadı. 2010’dan sonra özellikle kendisinin tekrar göreve dönmesi ile beraber Emin hocayla tekrar bir birlikteliğimiz oldu. Özellikle de Bismil Ahmedi Hani Ortaokulunda göreve başlamasından sonra ben de sendika başkanı olduktan sonra Emin hocayla daha bir ilişki içerisindeydik. Kendisi çok sessiz sakin bir abimizdi. Arada bir ona takılırdım. Emin hocam sen hiç sendikamıza üye getiriyorsun falan, Emin hocamız da genelde bana şöyle cevap verirdi; ya benim çok sessiz olduğumu biliyorsun çok konuşmadığımı da biliyorsun dolayısıyla öğretmenlere de Eğitim-Bir-Sen’e üye olun gibisinden bir şey söyleyemiyorum diyordu ama elinden geleni yapıyordu sağ olsun. Tabi Emin hocayı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadık. Emin hocamız güzel bir mübarek Ramazan ayından sonra inşallah arınmış bir şekilde ruhunu Rahman’a teslim etti. Ben Emin hocamı hep siyer sınavındaki özverili çalışmalarıyla hatırlayacağım. Ben Emin hoca denilince benim aklıma siyer sınavında gösterdiği başarı, gösterdiği tevazu, çalışkanlık… Bu şekilde anıyorum. En sonunda siyer sınavı için kendisinin okulunu ziyaret ettiğimizde kendi okuldan birkaç tane öğrenci dereceye girmişti. Dağ olsun bizimle ilgilendi, siyer sınavında dereceye giren çocuklara ödül takviminde bize yardımcı oldu. Allah’u Teala bunları onun artı hanesine İnşallah ekler ve inşallah öbür tarafta, ahirette günahlarına kefaret sayar. Allah güzel bir günde bir perşembeyi cumaya bağlayan gece veya sabahta onun ruhunu aldı. İnşallah bu onun için de çok hayırlı bir ölüm diye düşünüyorum. Cenazesinde de tabii biz Eğitim-Bir-Sen olarak ve ben küçük bir kardeşi olarak bulundum. Emin hocamız cenazesine gelen insan sayısının fazlalığından, gelen insanların özelliklerine baktığımız zaman inşallah Allah’u Teala cenazeye gelen kıymetli kişilerin hatırına onu affeder. Allah, ona rahmet etsin. Çocuklarına ve kıymetli yengemize de inşallah sabırlar versin. Tüm eğitim camiamızın da başın sağ olsun. Allahu Teala dediğim gibi rahmetiyle muamele etsin.” diye ifade etti.

Mehmet Emin hocanın, iyi bir ahlakı olduğunu, mütedeyyin, dürüst olduğu ve öğrencilerle arasının çok iyi olduğunu ifade eden Ahmedi Hani Ortaokulunda Memur ve hocanın mesai arkadaşı olan Naci Memiş:

“Mehmet Emin hoca 2017’de okulumuza tayini çıktı. Urfa’dan buraya geldi. Kendisi ile daha öncelerinde tanışıyorduk. 25 yıl kadar geçmişimiz vardı. Kendisi buraya geldikten sonra daha da samimileştik. Beraber çalıştık. Kendi Türkçe öğretmeniydi, ben okulumuzda memurum. Kendisi ahlaken çok iyi bir insandı. Mütedeyyin biriydi, dürüst biriydi. Öğrenciler ile arası çok iyiydi. Helal, harama çok dikkat eden biriydi. Dolayısıyla hem okulda, hem öğrenciler arasında sayılan, sevilen bir hocamızdı. Vefatını duyduğumda hakikaten çok üzüldüm. Sabah saat 05.30’da mesaj geldi inanamadık. Hastaneye gittik vefat etmişti. Cenazeyi alıp Camiye getirdik. Namazını kıldık. mezarlığa gidip defnettik. Onun bazı şeyleri bizlere model oldu. Özellikle dürüstlüğü ahlaklı farklı bir şeydi. Dünyevi olarak bahsettiğimiz zaman diyordu ki; Yaw ne olacak parayı mezara mı götüreceğiz, ölüp gideceğiz… hep böyle diyordu. Gözü tok ve cömert bir insandı. Ve bazı İslami hizmetlerde özellikle siyer sınavı yarışmasında kendisi çok etkili oldu çok yardımcı oldu. Hem çocukların ismi yazmak konusunda, hem sınav yapma konusunda bize çok yardımcı oldu. Allah ondan razı olsun. Bir de iyilik konusunda bütün öğretmenlerimiz ondan memnundu. Fedakar biriydi. Özellikle arabasıyla öğretmenler ile beraber gidip geliyorlardı. Arabasında bir boş yer olduğu zaman gitmezdi. Öğretmen arkadaşları çağırdı beraber gidip geliyordu. Onun için herkes ona memnun oldu. Allah ondan razı olsun, ondan memnunduk. İnşallah Rabbim ondan razı olsun. Rabbim mekanını cennet etsin inşallah.”

Merhum hocanın, derslerden önce hep saygıyı, sevgiyi, dürüstlüğü ve her zaman en doğrusunu öğretmeye çalıştığını söyleyen 8. sınıf öğrencisi Meral Akar:

“Mehmet Emin Hocamız hakkında ne söylesem de az kalır çünkü 4 yıl boyunca dersimize girdi. Bize her zaman her şeyin en iyisini öğretmeye çalıştı. Derslerimize giriyordu fakat dersten önce bize öğretmek istediği iki şey vardı, saygı ve sevgi. Bize her zaman en doğrusunu öğretmeye çalışıyordu. Her zaman bizi düşünmüyordu. Attığı her adımları bizimle istişare ediyordu. Bizim için en iyisi neyse onu seçmeye çalışıyordu ve bizi gerçekten çok seviyordu biz de onu çok seviyorduk. Zaten ölüm haberini duyduğumuzda hiçbirimizin inanmadık öğrenciler olarak. Hepimiz çok şaşırdık çünkü Perşembe günü de dersimize girdi ve çok iyiydi yani dersimizi işledik hep beraber gülüyorduk. Ölüm haberi gelince hepimiz çok üzüldük. İnanamadık ilk önce. Ölümü de bizlerde çok derin bir boşluk bıraktı. Okulca onu seviyorduk. Bizim için okuyun diyordu. kimse sizin için bir şeyler yapmaz siz ancak kendiniz için yaparsınız derdi. Bizi çok seviyordu ve o yüzden Mehmet Emin hoca hiçbir zaman unutmayacağız ve kalbimizde her zaman bir yerlerde olacak.”

Emin hocanın, güvenilir biri, yalan konuşmayan, adaletli davranan biri olduğunu ifade eden 8. sınıf öğrencisi Furkan Yaşar:

”Hoş geldiniz okulumuza. Cuma günü Mehmet Emin hocanın ölüm haberini almıştık ve çok üzülmüştük. Mehmet Emin hoca çok iyi bir insandı. Hep namazını kılardı. Bize çok iyi şeyler söylerdi. Benim sorularımı çözerdi. Babamla irtibata geçerdi. Çok iyi bir hocaydı. Hep bize ders çalışın derdi. İyi yolu seçin derdi. Çok iyi bir öğrenci olun derdi. Onu çok seviyoruz, Allah’tan rahmet dilerim. Allah mekanını cennet eylesin inşallah. Mehmet Emin hoca güvenilir biriydi, hiç yalan söylemezdi, adaletliydi. Hepimize adaletli davranırdı.” dedi.

Sınavdan düşük aldığında strese girdiğini ve hocanın kendisini teselli ettiğini söyleyen 5. sınıf öğrencisi Gülhan Akar:

”İlk önce hoş geldiniz. Mehmet Emin hoca bizim için çok değerli biriydi. Mehmet Emin hocanın hakkını asla ödeyemem. Bize bütün iyi şeyleri o öğretti. Bize çabalayın diyordu. Mehmet Emin Hoca’yı hepimiz çok seviyorduk. Hepimiz onunla onunla beraber etkinlikler yapıyorduk. Bu ölüm haberi duyduktan sonra hepimiz çok üzüldük. Ben baya ağladım. Çünkü benim için çok değerli hocamdı. Sınavdan düşük aldığımda strese girdiğimde bana korkma derdi ve böylece beni teselli ederdi. Hakkını asla ödeyemem. Mehmet Emin hocanın benim üzerimde ve hepimizin üzerinde çok hakkı var.” dedi.

Emin hocanın, üzerinde emeği olduğunu ve ahirette onunla buluşma dileğini dile getiren 8. Sınıf Öğrencisi İrem Nur Kurt:

”Merhaba, okulumuza hoş geldiniz. Ben Mehmet Emin Hoca’nın 5 sınıftan beri öğrencisiyim. Bu okula ilk geldiğim günden beri onu çok sevdim. 5 sınıftayken 1 puanla takdiri kaçırıyordum. Takdir almam için bana o eksik olan bir puanı verdi. Unutulmaz bir tespihi vardı. Ben gerçekten onu çok seviyorum. Hiç ödenemez bir yemeği var üstümde. Umarım ahirette buluşuruz onunla. Çok güzel bir ahlakı vardı.” diye ifade etti.

Editör: Haber Merkezi