1922: Benito Mussolini’yle birlikte Roma’ya yürüyen faşistler, İtalya’da iktidarı ele geçirdiler.

1957: Gerçek manada çok partili sisteme geçiş döneminin, üçüncü genel seçimleri yapıldı. Demokrat Parti, önceki iki seçimde olduğu gibi halkın teveccühünü kazanarak 610 milletvekilliğinin 424’ünü elde edip iktidarını korudu. CHP 178 milletvekili çıkardı. CHP’nin oylarını biraz olsun yükseltmiş olması abartılı yorumlarla karşılandı.

1960: 27 Mayıs Cuntası’nın kurduğu Milli Birlik Komitesi, 147 profesör, doçent ve asistanı görevden aldı. Gerekçe “tembel”, “yeteneksiz”, “reform düşmanı” olmalarıydı. Üniversitedeki tasfiye, tartışma ve tepkilere yol açsa da büyük bir korku ve baskı ortamında kimse itiraz etme cesaretinde bulunmadı. Öğretim üyeleri, Mart 1962’de görevlerine dönebildiler.

1980: Geçici Anayasa açıklandı. 12 Eylül Darbesi’nin ardından iktidarı ele geçiren Paşalar, geçici Anayasalar çıkarıyor ve her konuştukları anında kanun oluveriyordu. Açık bir biçimde Anayasa’yı rafa kaldırdıklarını ve yerine kendilerinin uygun gördüğü kuralları Anayasa olarak ilan ettiklerini söylemelerine rağmen hâlâ hiçbir soruşturma ve yargılamaya tabi tutulmamışlardır. 

1999: Parlamento oturumu sırasında otomatik silahlı kişilerce yapılan saldırıda, Ermenistan Başbakanı Vazgen Sarkisyan ve 8 üst düzey yetkili öldü.

2005: Paris’te iki Müslüman çocuğun polisler tarafından öldürülmeleriyle birlikte şiddetli protesto hareketleri başladı. Aylar süren protesto gösterileri Paris’in tüm banliyölerine sıçramış, binlerce araba yakılmış ve polis, uzun süre bu yerlere sokulmamıştır.

2016: Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecileri taşıyan ve Libya kıyılarından denize açılan bot, uluslararası sularda battı. Libya Donanması, 90’dan fazla mültecinin hayatını kaybettiğini; 29 mültecinin de sağ olarak kurtarıldığını açıkladı. 

Kaynak: DOĞRUHABER