Tefecilik olayında paraya çok sıkışanların başvurduğu yerlerdir. Ancak son derece kötü durumda olan vatandaşlara korkunç faizle verilen paralar zamanı gelince ödeyememelerle karşı karşıya kalındığında da borçlu ya canına kıyıp hayata veda ediyor, ya da elde avuçta ne varsa satıp tefecilerin borcunu kapatmaya çalışılıyor. Ondan sonra da evde huzursuzluk başlıyor ve bu huzursuzluğun sonucunda da aile içi çatışmaya dönüşen huzursuzlular kavgalara hatta ölümlere kadar varabiliyor.

İlçemizde  tefecilik yapıp haksız kazanç elde edenlerin sayısının her geçen gün arttığına tanık oluyor ve bundan da son derece büyük üzüntü duyuyorum Evet tefeciler belki kimseyle zorla para vermiyor ama paraya son derece sıkışan vatandaşların başvurmasından sonra zor durumda olan vatandaşa da bu kadar fahiş fiyatla faiz bindirmenin de son derece haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Bölgede Bismil’in adı Faizcilikle anılıyor. Bu adı silelim.

Bismil gelişen bir ilçe, Sulama kanalları yapılıyor. Birkaç yıl içinde ekonomisi 5’e katlanacak. Bismillin adını faizcilikle değil, daha güzel bir adla adı çıksın.

Faiz ve tefecilik  sonucunda genellikle ya ölüm ya da aile içi huzursuzluk meydana gelmekte ve birçok ocak bu yüzden de sönmekle karşı karşıya kalıyorlar

Tefecilik olayında ?Alan razı veren razı ? olayı gerçekleşmektedir., Ancak paraya son derece  sıkışanların dışında hiç kimse tefecilere rağbet etmez ve ilgi göstermez.

Tefeciler bilindiği gibi bir verirse 2 hatta 3 almaktalar. Bu da borçlanan insanın ileride borcunu ödeyememe gibi bir durumla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden mümkün mertebede tefeciye borçlanılmamalıdır.

Bu yüzden ilçemizdeki vatandaşlarımızın her ne pahasına olursa olsun tefecilere borçlanmamaları ve tefecilerle para konusunda alışverişe kesinlikle girişmemeleri gerekir diye düşünüyorum. İlçemiz genelinde tefecilik yapanların da artık kendilerine bir çeki düzen vermeleri, oturdukları yerde vatandaşı her türlü onur ve kariyerinden mahrum edebilecek durumlara düşürmemelerini diliyoruz. Tefecilik cenabı Allah?ın haram kıldığı haksız kazançlardan biridir.

Tefecilerde artık paralarını başka yerlerde değerlendirmeleri gerekir. Örnek, Sulu tarım yapabilirler, 2 yıldır Bismil’de sulu tarımın kar payı iyi veya ticaretle uğraşsınlar, böylece ilçede istihdam olur.

Bunun cezasını tefecilik yapanlar Ahirette çekeceklerdir. Ancak bu tür mesleğin bu dünya da da yasak olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle tefecilik insanların hiçbir zaman rağbet görmemesi gereken bir haksız kazanç mekânıdır ve kimsenin bu mekâna muhtaç olmamasını temenni ediyorum. Bismil Haber gazetesi Editörü

Editör: Haber Merkezi