Araştırmacılar, virüsün keşfinin tesadüfi olduğunu ve Minami Kyushu Üniversitesi'nde araştırma teknisyeni olan Misato Terao'nun üniversite terasında gözlem yaparken fark ettiği tırtılların olağandışı davranışlarının bu bulgulara yol açtığını açıkladılar.

Terao'nun gözlemleri, tırtılların bitkileri farklı şekilde kemirdiğini ortaya koydu, ve bu durumu böcek fizyoloğu uzmanı Yoshinori Shintani'nin laboratuvarına bildirdi.

Japon Bilim İnsanlarından İlginç Keşif: Sadece Erkekleri ve Zararlı Böcekleri Hedef Alan Bir Virüs

Shintani'nin yaptığı çalışmalarda, tırtılların çoğunluğunun ilginç bir şekilde dişi olduğu belirlendi. Yapılan çiftleştirmelerde ise 13 nesil boyunca sadece 3 erkek tırtılın hayatta kaldığı görüldü. Shintani, bu durumu inceleyerek "erkek katili" olarak adlandırdığı yeni virüsü keşfetti.

Virüse karşı ilaçların etkili olmadığı belirlendi

Yapılan testlerde, virüse karşı ilaçların etkili olmadığı belirlendi. Shintani, virüsü taşıyıcı olmayan erkek tırtıllara enjekte ederek, bu tırtılların kısa sürede yaşamlarını yitirdiğini gözlemledi. Shintani, bu virüsü "SIMKV" olarak adlandırdı ve cinsiyet dengesizliği nedeniyle tesadüfen fark edildiğini açıkladı.

Shintani'nin açıklamalarına göre, virüs tırtılların üremesine izin verirken, erkekleri işlevsiz hale getirerek dişilerin doğal seçilimde avantaj kazanmasına neden oluyor. Bilim dünyası, bu ilginç virüs keşfiyle ilgili daha fazla çalışma yapmayı planlıyor.

KAYNAK SPUTNİK