Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, Van'da meydana gelen depremle ilgili yaptığı açıklamaya göre, Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildi.

Deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasında ilk gün itibariyle 263 bin TL nakdi yardım toplandı. 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ekipmanlarının, 14 Türk Hava Yolları, 21 askeri ve 2 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 37 uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildi.

Tüm Türkiye Van için seferber oldu

AFAD'tan 20 kişilik bir teknik heyet Van'a intikal etti. Ayrıca, çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirildi. Hasar tespitine, arama-kurtarma faaliyetlerinden sonra başlanması ve kısa sürede tamamlanması planlanıyor. 3 askeri kargo uçağı da personel ve malzeme transferi yapmak üzere Ankara-Van arasında ulaşım zinciri oluşturdu.

Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla sevkıyat devam ediyor. Karayoluyla da ihtiyaç malzemelerinin nakli sürüyor.

Kalıcı konutların inşası için TOKİ'ye talimat verildiği, afetzede konutlarının en kısa sürede tamamlanacağı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''Geçici barınma amacıyla da 3 bin konteynerin üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve bir ay içerisinde bölgede kurulması planlanmıştır.
Toplam 3 bin 346 arama-kurtarma,
787 sağlık personeli,
16 arama köpeği,
563 iş makinesi ve araç,
7'si hava ambulansı olmak üzere 138 ambulans,
33 jeneratör,
95 seyyar tuvalet,

11 bin 211 çadır,
25 bin 539 battaniye,
1 bin 120 gıda paketi,
10 bin 64 gıda kolisi,
21 seyyar mutfak,
2 bin 619 mutfak seti,
5 bin 139 katalitik soba,
425 uyku tulumu,
1 mobil fırın ve
13 ton kumanya gönderilmiştir.''

Türk Kızılayı Genel Başkanı Vekili Hasan Karahan, Van'a 3 bin 103 adet çadır gittiğini, 232'sinin çadır kent olarak kurulduğunu, geri kalanın ise muhtarların nezaretinde vatandaşa dağıtıldığını bildirdi.

Erciş'e ise 2 bin 117 adet çadır gittiğini, bunlardan biri 120 diğeri 100 olmak üzere 220 adetlik çadır kent kurulduğunu, geri kalanın ise vatandaşa dağıtıldığını belirten Karahan, 1180 çadırın da deprem nedeniyle yollar zarar gördüğü için Van'a çok yakın mesafede olmasına karşın sabah ulaşacağını söyledi. Karahan, ''Şu anda bir sıkıntı yok. Bölgede her şey kontrol altında. Başbakan ve bakanlar büyük destekler veriyorlar. Bölge halkına devletimizin imkanlarını sunuyorlar. Türkiye'nin dört bir yanından bütün vatandaşlarımız Kızılay'a adeta yardım etmek için birbirleriyle yarışıyor. Diyarbakır, Hakkari, İstanbul, Edirne, Bursa... Aklınıza gelen bütün il ve ilçelerden yardımlara yetişemiyoruz. Allah Türk milletinden razı olsun. Onların gönül birliğiyle inşallah bu afetin üstesinden kısa sürede geleceğiz." diye konuştu.

Ağrı'da görev yapan bir grup öğretmen, aralarında topladıkları paralarla aldıkları gıda ve kuru bakliyat ürünlerini Erciş'teki depremzedelere dağıttı.

Eczacıbaşı, CarrefourSA, Aktif Bank, Sırma Su ve SETBİR de çeşitli şekillerde bölgeye yardım sağlıyor..

TÜM YURTTAN YARDIM YAĞIYOR

Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a, yurdun dört bir yanından valilikler, belediyeler, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve vatandaşlar, depremin vurduğu Van'a yardım için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Battaniye, giyecek, yiyecek ve içecek gibi yardımlar hava ve karayoluyla bölgeye gönderiliyor.

Editör: Haber Merkezi