Bakanlıktan yapılan yazılı bilgilendirmede, eğitim hizmetleri ihracatına yönelik sektörel faaliyetlere ilişkin detaylara yer verildi. Açıklamada, Ticaret Bakanlığı olarak yurt dışı pazarlara yönelik reklam, tanıtım, pazarlama çalışmaları, uluslararası fuar ve ticaret heyeti katılımları, marka tescil ve korunması ile uluslararası organizasyonlara üyelik gibi alanlarda sektör temsilcilerine destek sağlandığı ifade edildi. Bu doğrultuda 2012 yılından itibaren eğitim sektörünün hizmet ihracatındaki rolüne dikkat çekilerek önemli bir farkındalık oluşturulduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, hükümetin yürüttüğü politikalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş birliğiyle, Türkiye’nin dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekildi. Bu kapsamda, “2020’de uluslararası öğrenci hareketliliğinden aldığımız pay yüzde 2,9 seviyesindeyken, bu oran güncel verilere göre yüzde 3,5’e çıkmıştır” ifadesi yer aldı.

Bakanlık, eğitim sektörünün yurt dışında tanıtımı amacıyla geçtiğimiz yıl Kazakistan, ABD, Fransa, Irak ve Almanya’da üniversitelerin katılımıyla "Study in Türkiye" markası altında beş ulusal katılım fuarı düzenlendiğini bildirdi. Ayrıca, geçen yıl bu sektörde faaliyet gösteren 7 farklı markanın Turquality Programı kapsamında desteklendiği kaydedildi.

180 Farklı Ülkeden Öğrenci Türkiye'yi Tercih Etti

Bakanlık açıklamasında, eğitim hizmetleri alanında sağlanan desteklerin bir önceki yıla kıyasla iki kat artarak 162,7 milyon liraya ulaştığı bilgisi verildi.

“2012 yılına kıyasla eğitim hizmetleri ihracatımız 15 kat artış göstererek 2024’te 2 milyar 865 milyon dolara yükseldi. 2002 yılında yaklaşık 5 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, 2012’de 31 bin 170’e çıktı. 2024-2025 öğretim yılında ise bu rakam 337 bin 119’a ulaşmış durumda. Ayrıca, 2012’de 154 ülkeden öğrenci ülkemize gelirken, bu sayı 2024-2025 döneminde 180 ülkeye yükseldi.” değerlendirmesine yer verildi.

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında da eğitim ihracatının gelişimi için toplantılar ve çalıştaylar düzenlemeye devam edeceğini, destek mekanizmalarının sektör paydaşlarıyla birlikte etkin biçimde sürdürüleceğini bildirdi.

Kaynak: AA