Diyarbakır' da, Dicle Üniversitesi öğrencilerine kaldıkları yurtlarda yapıldığı iddia edilen 'namus anketi' ile ilgili Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) topu Türkiye İstatistik Kurumu'na (TUİK) attı. Toplam 46 sorudan oluşan ankette kız öğrencilere 'Doğum yaptınız mı mı?' sorusunun yöneltildiği iddia ediliyor.

Dicle Üniversitesinde eğitim gören ve Yurtlarda kalan öğrencilere yaptırıldığı iddia edilen ve tartışmaya neden olan anketin sorularından birinin de, 2005 yılından sonra düşük, kürtaj ve ölü doğumlar hariç canlı doğum yapılıp yapılmadığı olduğu söylendi. YURT-KUR'un anketle ilgisinin olmadığı, TUİK'in de böyle sorunun yer almadığı açıklamalarına karşın anketteki 43'uncu soruda 'Hiç canlı doğum yaptınız mı? (Düşük, kürtaj ve ölü doğumlar hariç)', 46'ncı soruda ise '1 Ocak 2005 tarihinden sonra şu anda hayatta olsun veya olmasın canlı doğum yaptınız mı?' diye sorulduğu belirtildi.

Sözkonusu ankette öğrencilere 'yerleşim yeri, yerleşim yerinden göç sebepleri, özürlülük durumu, eğitim durumu, medeni hali, iş arama durumu ve çalıştığı iş yeri' gibi sorular da yöneltildiği kaydedildi.

TÜİK yetkilileri, anketin 2011 Nüfus ve Konut Araştırması kapsamında yapıldığını, tüm Türkiye genelinde ekim ayında yapılmaya başlanan anketin 10 milyon kişi üzerinde uygulanacağını belirterek, "Burada amacımız nüfusun demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleriyle bina ve konutlara ilişkin bilgilerin elde edilmesidir. İki ay sürmesi planlanan araştırmanın alan uygulaması 3 Ekim'de başladı. Araştırma konutların yanı sıra öğrenci yurtları, huzurevleri, cezaevleri ve askeri kışlalarda uygulanıyor. Ankette iddia edilen sorular yok" demişti.

Editör: Haber Merkezi