Ramazan ayında ağır idmanlar yapılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, vücudun gün içinde su kaybettiğini ve bunun üzerine yapılan bilinçsiz sportif aktivitelerin kasların erimesine neden olabildiğini ifade ettiler.

Uzman Ömer Sürme, Ramazan ayı ile birlikte spor yapan kişilere önemli tavsiyelerde bulunarak, oruç nedeniyle uzun süre aç kalındığından metabolizmanın yavaşladığını söyledi.

İftar zamanı vücuda çok miktarda besin yüklemenin doğru olmadığına da dikkat çeken Sürme, “İftarda vücudunuza bir anda besin yüklemesi yapmayınız. İftarı 2 öğüne bölün ve sahura kadar da 2 ara öğün gerçekleştirin bu yavaşlayan metabolizmanıza yardımcı olacaktır. Mutlaka sahura kalkılmalı; sahurda peynir, yumurta, yoğurt gibi hafif besinler tüketilmeli. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç gibi), sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık ve badem tercih edilmeli.” ifadelerini kullandı.

“Bilinçsizce yapılan tüm sporlar fayda yerine zarar verebilir”

Ramazan ayında ağır idmanlar yapılmaması gerektiğini belirten Sürme, “Çünkü vücutta gün içerisinde sıvı kaybı oluştuğu için yüzde 3'lük bu kayıpla bile kas gücümüzde yüzde 12 azalma meydana gelebiliyor. Bilinçsizce spor yaptığınız zaman kas kaybı yaşarsınız ve gücünüzde azalma meydana gelir. Dolayısıyla ardından farklı rahatsızlıklarda yaşarsınız. Spor yapmak Ramazan'da zararlıdır demiyoruz. Ramazan'da veya Ramazan'dan sonra bilinçsizce yapılan tüm sporlar fayda yerine zarar verebilir. Bu nedenle uzman kişiler eşliğinde spor yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bilinçli ve güvenli bir şekilde spor yapmanız size ve etrafınıza fayda sağlayacaktır.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi