Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin rağbet ettiği yüzme havuzlarında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken uzmanlar, havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerektiğini söyledi.

1985 yılından beri yüzme havuzu, gösteri ve süs havuzları üretimiyle ilgilenen Suat Gülçimen, havuz kullanıcıların serinlemek için gittikleri havuzlarda önce tuvalet ve çevrenin temizliğine dikkat etmesini istedi.

Gülçimen, “Çünkü ortamdaki her pislik doğrudan havuza girer. Her havuzun bir kapasitesi vardır. Belirli kapasitenin üzerinde dolu olan havuzlarda hijyenden söz edemeyiz. Havuz suyu berrak olmadır. 27 dereceden daha sıcak olmamalıdır. Havuz suyu devir sirkülasyonlu olmalıdır.” dedi.

Havuzlarda hijyen için kullanıcılarında uyması gereken kurallar olduğunu söyleyen Suat Gülçimen,  “Kendi sağlığımız kadar başkalarının da sağlığını düşünmeliyiz. Havuza girmeden önce duş almalı, bulaşıcı herhangi bir hastalığımız varsa havuzlardan uzak durmalıyız” ifadelerini kaydetti.

Hijyen kurallarına uyulmayan havuzlarda serinlemenin riskli olduğuna vurgu yapan Gülçimen, “Havuz suyu gerekli önlemler alınmazsa kolayca kirlenir. Havuz kaynaklı hastalıklardan korunmak için havuz seçiminde dikkat edilmelidir. Periyodik bakımları yapılmayan, uygun kimyasallar kullanılmayan ve su sirkülasyonu yetersiz olan havuzlar sağlığınız tehdit edebilir.” diye konuştu.

Havuz temizliğinde bilinçsiz kimyasal madde kullanmanın sağlık problemlerine yol açtığını söyleyen Gülçimen, “Bu işi uzmanlar yapmalıdır veya otomasyon sitemi ile yapılmalıdır. Havuzda kimyasal madde yetersiz kullanılırsa hijyen riski artar, fazla kullanılırsa göz ve cilt rahatsızlıklarına yol açar.”

Havuzların bakımının bu alanda uzman ve eğitimli bir personel tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Suat Gülçimen, otomasyon sistemi olan havuzların daha güvenli olduğunu otomasyon sitemi bulunmuyorsa da uzman bir ekip tarafından havuz suyunun düzenli kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi