Vali Toprak, yaptığı açıklamada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak nüfusunun büyük bir bölümünü genç ve çocukların oluşturduğu Diyarbakır'da okumak isteyen, ancak imkansızlık nedeniyle okula ve dershanelere gidemeyen çocuk ve gençlere destek olmak amacıyla eğitim yardımında bulunduklarını söyledi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca bu kapsamda geçen yıl toplam 4 bin 686 öğrenciye 750'şer lira destek verildiğini, bu yılda yardıma muhtaç başarılı öğrencilerin annelerine ödenmek üzere ''eğitim nakdi yardımı'' yaptıklarını kaydeden Vali Toprak, yardımdan faydalanan öğrencilerin yeşil kart sahibi ailelere mensup olduğunu vurguladı.

Bu öğrencilerin yanı sıra aynı durumda bulunan ve halk eğitim merkezlerinde verilen YGS kurslarına devam eden 3 bin öğrenciye de hazırlık seti verdiklerini belirten Toprak, şöyle konuştu:

''Vakıf ve Milli Eğitim Müdürlüğünce tespiti yapılan 346 başarılı Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı(YSÖP) kapsamındaki öğrenci ailelerine giyim ve kırtasiye yardımı olarak aile başına 100'er lira nakdi yardım yapıldı. 2010-2011 yılı eğitim ve öğretim döneminde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın destek verdiği öğrencilerinden 37 tanesi çeşitli üniversitelerin fakülte ve yüksekokullarına yerleşme başarısı gösterdi.

Bunlardan 23'ü 4 yıllık fakülteleri kazandı. Yine 2010-2011 yılı eğitim ve öğretim döneminde 8'nci sınıflarda eğitim desteği verdiğimiz 440 öğrenciden 131 tanesi Fen, Anadolu, Anadolu öğretmen, sosyal bilimler, Anadolu imam hatip ve Anadolu meslek liselerine yerleşti.

2011-2012 eğitim ve öğretim döneminde de yeşil karta sahip ailelerine mensup 7'nci ve 8'nci sınıflardaki başarılı 400 öğrencinin ailesine öğrenim desteği olarak 750'şer lira, 11'nci ve 12'nci sınıflardaki öğrencilerin ailelerine ise 900'er lira eğitim desteği sağlanmasını kararlaştırdık. Ayrıca İlimizde ailesi ikamet eden ve üniversiteyi kazanan yardıma muhtaç 2 bin 801 öğrencimizin ailesine 1 milyon 201 bin lira yardım yapıldı. Bununla birlikte bu eğitim döneminde toplam 3 bin 201 öğrencimize 1 milyon 516 bin lira eğitim nakdi yardım desteği verilmiş oldu.''
   

-''Amaç anneye öz güven kazandırmak''
   

Vali Toprak, yoksulluk nedeniyle okul çağındaki çocuklarını okula gönderemeyen veya okuldan almak zorunda kalan ailelere ''çocuklarını okula devam etmeleri şartıyla'' ve 0-6 yaş arasında olan okul öncesi çocuklarını düzenli sağlık kontrollerine götüremeyen ailelere ise ''çocuklarını düzenli sağlık kontrolüne götürmeleri şartıyla'' düzenli olarak ''Şartlı Nakit Transferi'' yardımı yaptıklarını söyledi.

Diyarbakır il merkezi ile ilçelerinde Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarınca ''Şartlı Nakit Transferi'' kapsamında toplam 57 bin 710 aileye mensup 23 bin 226 çocuğa sağlık yardımı ve 124 bin 915 çocuğa ise eğitim yardımı yapıldığını belirten Toprak, şöyle devam etti:

''Bu kapsamdaki ödemeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca sadece anneler adına açılan hesaplara aktarıldı. Amaç, anneye öz güven kazandırmaktır.Ayrıca, projenin hedeflerinden biri de anneye çocukları için maddi destek sağlarken, annenin kendine olan öz güvenini geliştirmek ve toplum içindeki konumunu güçlendirmektir. Şartlı Nakit Transferi uygulaması çocuklarının okula devamı ve 0-6 yaş arası çocuklarının sağlık kontrollerini ve aşılarını yapmaları şartına bağlı olarak devam edecektir.

Editör: Haber Merkezi