VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda bayanlara; anne adaylarının hamilelikte dikkat etmesi gereken hususlar ile çocuğun 0-3, 3-6, 6-12 ve 12-21 yaş aralığındaki fiziksel ve ruhsal gelişimi üzerine uzman psikolog tarafından bilgiler verildi.
 

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlanılan programda Lokman Suresi Arapça ve Türkçe mealiyle okundu. Kur'an tilavetinden sonra yapılan duanın ardından mikrofonu konferansa Ankara'dan davet edilen Uzman Psikolog, Hipnoterapist, EFT Uzmanı ve Gıda Mühendisi Hatice Dilek Öztürk aldı.
 

Allah'ın Razı Olduğu Bir Nesil Nasıl Yetiştirilir?
Allah'a hamd ve Peygamber Efendimize (sav) salat ve selam ile konuşmasına başlayan Uzman Psikolog Hatice Dilek Öztürk; "Sizlerle; Allah'ın razı olduğu bir nesil nasıl yetiştirilir? Allah'ın razı olduğu örnek Müslümanlar nasıl hayatın içine dâhil edilir? Bulunduğumuz toplumun zararlarından, tuzaklarından, entrikalarından uzak; her şeye rağmen nasıl anne karnından doğduğunda tertemizse, Allah'ın huzuruna durduğunda da tertemiz kalabilen ve öldükten sonra dahi amel defterimize kaydedilmeye devam eden ameller işleyen sadaka-i cariyelerimizi yani evlatlarımızı en güzel şekilde nasıl yetiştirebiliriz? Bunları paylaşacağız" diyerek toplumun iflahında kadının ve bilhassa annenin ne derece önemli bir rolü olduğuna vurgu yaptı.

 

Allah'a Kayıtsız Şartsız İtaat Eden Bir Baba Adayı!
Çocuk eğitiminin; bebeğin anne rahmine düşmesi ile başladığını ve çocuğunun yaşının ilerlemesi ile birlikte dört kademede takip edilmesi gerektiğini belirten Öztürk; "İnsan hayatı anne karnında başlar. Elbette anne karnına düşecek olan o can için yapılması gereken belki de en temel eylem önce doğru adayı seçmektir. Öncelikle Rabbini bilen, Rabbine teslim olmakta hiç tereddüt etmeyen ve bu 'Allah'ın doğrusu' dendiğinde kayıtsız şartsız itaat eden bir baba adayı ile evlenmelisiniz" diyerek bir bayanın eş seçiminde hassas davranması gerektiğini vurguladı.

 

Uzmanlık alanında karşılaştığı bir takım vakaların psikoloji dalında 'ruh hastalığı' olarak adlandırılmasına şiddetle karşı çıkan Öztürk, asıl hasta olanın ruh değil nefis olduğunu dolayısıyla kişilerin nefislerini durultmak, dizginlemek için çabalamaları gerektiğini belitti.
 

Anne Olmayı Öğrenin Sonra Evlenin!
Bir bayanın evlenmeye niyetlendiği andan itibaren kendisini anneliğe hem fikren, hem ilmen, hem de duygusal anlamda hazırlaması gerektiğini belirten Öztürk; "Bir genç kız 13,14 yaşından itibaren aslında bir güzide hanımdır. Ama sadece adaydır. Hayli zaman var evlenmesine ama biz nişanlılık döneminde evimizin avizesine kadar, mutfağımızın çatal bıçağına kadar hazırlık yaparken; 'yarın çocuğum olduğunda onu nasıl susturabilirim, çocuğum komşunun çocuğuyla kavga ettiğinde ona ne demeliyim, çok sevdiğim rabbimi ona nasıl tanıtmalıyım' gibi bir derdi gütmeyiz. Bu çok yaman bir çelişkidir. Bilmiyorsanız bir bilene sorun ama mutlaka anne olmayı öğrenin sonra evlenin kardeşler'' dedi.

 

İbadetlerinizin Hiçbirini Bahanelerle Terk etmeyin!
Anneliğin kadın için Allah'tan bir lütuf olduğunu ve bu özel görevin bir mesaisi ve emekliliği de bulunmadığını belirten Uzman Psikolog; ''Eğer elinizin altında işlenmeye hazır cevherler varsa lütfen kıymetini bilin. İlk olarak daha hamilelikte sağlıklı ve en önemlisi de helalinden beslenmeye dikkat edin. Duyduğunuz, gördüğünüz, konuştuğunuz her şeye dikkat edin ve süzgeçten geçirin. İbadetlerinizin hiçbirini bahanelerle terk etmeyin. Daha anne karnında ona namaz kılma, oruç tutma bilincini verin. Bu bir bilinç midir? Evet, bir hipnoterapist olarak bilinçaltının anne karnında çocuk canlandığı andan itibaren başladığını belirtmek istiyorum. Siz sağlıklı bir insansanız ve şayet ciddi bir rahatsızlığınız yoksa kesinlikle bilhassa hamileliğin 7. ayından sonra namazlarınızı kılmaya devam edin. Secde hali ve rükûdaki eğiliş bebeğin anne rahmine doğru itilmesine ve normal doğumun kolaylıkla gerçekleşmesine olanak sağlar'' diyerek 14 Asır önce Hz. Peygamber (sav)'in işaret ettiği hakikatleri bilimin yeni yeni keşfettiğine dikkat çekti.

 

İslam'ı Kalplerine Nakış Nakış İşleyin!
Çocuklarla tartışılmaması ve evdeki 'iktidar mücadelesine son vermek için son sözün Allah'a bırakılması gerektiğini söyleyen Öztürk; "Anne baba olmak evlat sahibi olmak değil 'emanet sahibi' olmaktır. İhanet etmeyin! Yedi yaşına kadar taş üzerine kazı yedi yaşından sonra su üzerine yazı yazdığınızı bilin. Ergenlik yaşına kadar İslam'ı kalplerine nakış nakış işleyin. Her söylediğinizi yapın ancak onların her istediklerini yapmayın. Çocuğunuzun midesine ve sırtına değil kalbine ve beynine yatırım yapın. Çocuklarınıza teknolojinin esiri değil efendisi olmayı öğretin. Onlara Allah'tan korkmayı değil Allah'ın sevgisini kaybetmekten korkmayı öğretin. Sevgiye giden yol merhametten, saygıya giden yol ise ilgiden geçer. Unutmayın! Robot değil insan yetiştirmek istiyorsanız evvela anne sütüyle başlayarak sağlıklı ve organik besinlerle besleyin. Albenili ürünlerin bir tuzak olduğunu aklınızdan çıkarmayın!'' tavsiyelerinde bulundu. 

 Program daha sonra soru cevap şeklinde devam ederek son buldu. (Elif Yüksek )

Editör: Haber Merkezi