4 Temmuz 1991’de kendisini polis olarak tanıtan kişilerce evinden gözaltına alınan, 10 Temmuz 1991’de Diyarbakır’a bir saat mesafede işkence edilerek öldürülmüş halde bulunan, Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın anıldı.

Vedat Aydın kimdir?

Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kazancı (Haciyakurmanca) köyünde dünyaya geldi. 1979′da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. 12 Eylül askeri darbe döneminde tutuklanıp dört yıl hapis yattı.

 1990’da İHD Diyarbakır İl Başkanı oldu. 28 Ekim 1990'da İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı.  iki ay sonra beraat etti.

1991 yılı haziran ayında yapılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Kongresi’nde başkanlığa seçilen Aydın, 5 Temmuz’da evinden gözaltına alındı, 7 Temmuz’da cesedi bulundu.

----------------------------------------------

VEDAT AYDIN'NIN EVİNDE ALINMASI VE SONRASINDA GELİŞEN OLAYLARI İLGİLİ ALJAZEERA TÜRK HABER 

Kaynak: aljazeera Turk İrfan Bozan Muhabir

irfan.png

90'ların ilk faili meçhulü: Vedat Aydın cinayeti

Kürt siyasi hareketinin ilk yasal partisi Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın bir gece evinden kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce alındı. 2 gün sonra cesedi bulundu. Cenazesi Diyarbakır'da 12 Eylül'den sonraki en büyük kalabalığı topladı.

Türkiye onu 1990'da Ankara’da İnsan Hakları Derneği kongresinde yaptığı Kürtçe konuşmayla tanıdı. Bu konuşması nedeniyle cezaevinde yattı. Diyarbakır'a döndü HEP il Başkanı oldu.

Bir gece kapısı çalındı, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler onu götürdü. Gözaltına alındığı kabul edilmedi. İşkence yapılmış cesedi, Diyarbakır'a bir saat mesafe uzaklıkta bulundu.

Cenazesi Diyarbakır'da 12 Eylül sonrasının en büyük kalabalığını topladı. Cenazede olaylar çıktı. 3 kişi öldü. Yüzlerce kişi yaralandı. Cinayet soruşturması 20 yıl sonra tekrar açıldı. Eşi Şükran Aydın 20 yıl sonra emniyete çağrıldı. "Gece eve gelenler bunlar mıydı?" diye soruldu. Aydın "20 yıl oldu, nasıl tanıyayım" dedi. Cinayet dosyası hala açık. Güneydoğu'da 90'ların ilk faili meçhullerinden biri aydınlatılmayı bekliyor.

Al Jazeera muhabiri İrfan Bozan'ın haberi.

 

Editör: Haber Merkezi