HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Van’da ulusal ve yerel basın temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Yapıcıoğlu, burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Bize göre Kürt meselesi vardır ve çözülmemiştir"

Gündemdeki konulardan birinin de Kürt meselesi olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, "Yakın geçmişte CHP liderinin, Kürt meselesinin çözümü ile ilgili bir açıklaması oldu. Bu vesileyle bir kez daha gündeme geldi ve HDP eski eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin vermiş olduğu cevap çerçevesinde tartışmalar yürüdü. Hükümet cenahından da böyle bir meselenin olmadığı dinlendirildi. Bize göre Kürt meselesi vardır; çözülmemiştir, devam ediyor ve mutlak surette çözülmesi gereken Türkiye'nin en ağır sorunlarından bir tanesidir. Eğer Türkiye bu meseleyi çözerse, kendi iç meselesini çözerse, işte o zaman bölge ile ilgili, bölgesel güç olma iddiasında biraz daha emin adımlarla yol alabilir. Aksi takdirde kendi iç sorunlarını çözemeyen bir ülkenin, diğer bölgedeki meselelere müdahil olabilmesi, o konularda söylediklerinin yankı bulması, sonuç getirmesi, zor olacaktır." dedi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da esnafın özellikle salgın hastalık nedeniyle ve kapanma dolayısıyla sıkıntılı bir dönem yaşadığını ve etkilerinin halen sürdüğünü belirten Yapıcıoğlu, kiralarla ilgili de ciddi bir sıkıntının olduğunu kaydetti.

"Sınır kapısındaki geçişlerin normale dönmesi Van esnafını da rahatlatacaktır"

İşsizliğin, ülkenin de Van'ın da gündeminde olduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, "Van esnafının sıkıntılarının bu denli büyük olmasının nedeni, diğer şehirlerdeki nedenlerin yanı sıra, Van'da sınır kapısı ile ilgili de bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Vatandaş haklı olarak soruyor. ‘Türkiye dışarıdan gelen yabancı ülke vatandaşlarını kabul ediyor. Bu ülkelerden bir tanesi de İran. İran vatandaşları uçakla Ankara, İstanbul'a gidebiliyorlar. Ama neden kara sınır kapısında Van'a rahat bir şekilde giremiyorlar’ diye haklı bir şekilde soruyorlar. Bunu Van'dan sizler aracılığıyla bir kez daha buradan Türkiye kamuoyuna ve yetkililere duyurmuş olalım. Bir an önce sınır kapısındaki geçişlerin normale dönmesi Van esnafını da rahatlatacaktır. Çünkü Van ekonomisinin yüzde 60'tan fazlası hizmet sektörü. Bu hizmet sektörü de büyük oranda sınır kapısının kapalı olmasından olumsuz yönde etkilenmiş durumda." İfadelerini kullandı.

"Adalet hiçbir şeye feda edilemez"

Gazetecilerin, güvenlik soruşturması, israf ve yolsuzluk hakkındaki sorularına karşılık Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

"Ekonomik sıkıntılarla ilgili vatandaşların genel kanaati yolsuzluk ve israfın bunlara neden olduğu. Adam kayırmaların yine milletin şikâyet ettiği başka bir husus. Hem burada hem başka yerde güvenlik soruşturmalarından yoğun bir şekilde şikâyet ediliyor. Son dönemlerde güvenlik soruşturmaların yerine ikame edilen bir mülakat sistemi var. Bu mülakat sisteminde de aslında gerçekten mülakata çağrılan kişilerin meslekleriyle ya da genel olarak bilgilerin ölçülmesi ile ilgili değil. Ama büyük oranda gizli yapılan güvenlik soruşturmaları sonuçlarına göre mülakata alınan kişilere puanlar verildi. Bu şekilde elendikleri çok yaygın bir kanaat. İdarenin her türlü eylem ve işlemi mutlaka hukuk denetiminde olmalıdır ve hiçbir şekilde hukuksuzluk yapılmamalıdır. Hukuk da adaletin tesisi için vardır. Adalet de kayıtsız, şartsız her dönemde, her zaman, herkese mutlak surette uygulanması gereken bir şey. Bizler HÜDA PAR olarak 'önce insan, öncelik adalet' diyoruz, 'dürüst siyaset, gerçek adalet' diyoruz. Adalet hiçbir şeye feda edilemez, diyoruz. Bu konuda yapılan adaletsizliklerle ilgili vatandaşların yoğun şikayetleri vardır, biz de bunların takipçisi olacağız."

"Van'da yaklaşık 2 gençten birisi işsiz"

İşsizlik sorununa da değinen Yapıcıoğlu, "İşsizlikle ilgili rakamlar dönem dönem TÜİK tarafından açıklanıyor ama bu rakamlar sıklıkla eleştiriliyor. Bu rakamların gerçek rakamlar olmadığı yönünde yaygın bir kanaat var. Ama şu bir gerçek ki açıklanan rakamlar doğru bile olsa, özellikle genç işsizlik, Türkiye'deki ortalama işsizliğin yaklaşık iki katı durumundadır. Bazı bölgelerde Van da bunlardan bir tanesi; yaklaşık 2 gençten biri işsizdir, iş bulamıyor. Ama öte taraftan bazı esnaf veya reel sektör temsilcileri de eleman aradıklarında kalifiye eleman bulamamaktan şikâyet ediyorlar. Hem kalifiye eleman, deneyimli eleman arayan kişiler eleman bulamıyor hem de gençler işsizlikten yakınıyorsa, ortada bir sıkıntı var. Bize göre bu, eğitimin planlanması ile ilgili bir sorundur. Bazı mesleklerde ara eleman ihtiyacı çok olduğu halde bu elemanlar bulunamıyorken, üniversite mezunu gençler bile iş bulamıyorsa, bunun eğitim planlamasından başka bir izahı yok gibi geliyor bize. Mutlaka eğitim doğru bir şekilde planlanmalıdır." dedi.

Van'ın sorunları

Van'ın sorunlarına da değinen Yapıcıoğlu, "Van ekonomisinin yüzde 61'i hizmet sektörüne dayanıyor. Hizmet sektöründen sonra da en büyük pay hayvancılık sektörüne aittir. Hayvancılıkla ilgili sıkıntılar var. Van'da küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinden dolayı yün ve deri işletme sanayisinin bulunmaması büyük bir eksiklik. Bu nedenle burada milyonlarca küçükbaş hayvan yetiştiği halde deri ve yünlerinin burada işlenememesi büyük bir eksikliktir. Mutlaka merkezi hükümet bu konuda bir ön ayak olması suretiyle bu yönde yapılacak olan işletmeleri teşvik edecek bazı adımlar atmalıdır." diye konuştu.

Yapıcıoğlu, "Van'a her geldiğimizde biraz büyümüş olarak görüyoruz ama Van, her gün biraz daha büyüyen bir köy gibi adeta. Plansız olarak büyüyen bir şehir. Buraya mutlaka en az 50 hatta 100 yıl sonra planlanacak şekilde yeniden kalıcı bir planlama yapılmalı. Van bu görüntüden, bu halden kurtulmalıdır. Çevre yolu ile ilgili çok uzun süren bir süreç var. Bu anlamda 18'inci madde uygulaması ile ilgili yoğun şikayetler de var. Van halkının sorunların bir an önce çözülme kavuşturulup, yeni çevre yolunun projesinin tamamlanıp, şehir trafiğinin rahatlatılması yönünde talep ve beklentisi var." şeklinde konuştu.

Yapıcıoğlu Van temaslarının ardından buradan ayrılıp Ağrı’ya geçti.

Editör: Haber Merkezi