Diyarbakır'ın Merkez Yenişehir ilçesinde yaz mevsimi dolaysıyla camilere, Yaz Kur'an Kursları'na giden öğrenciler arasında "Kur'an'ı Kerimi Güzel Okuma ve Dini Bilgiler" yarışması finali düzenlendi.

 Halkın yoğun ilgi gösterdiği programın açılışı, Dönümlü Camii İmam Hatibi Nimetullah Durmaz'ın okuduğu Kur'an Kerim tilaveti ile başladı. Program daha sonra Sümer Camii Kız İlahi Grubunun ilahi ve ezgileri ile devam etti. Kız çocuklarının okuduğu ilahilerden sonra mikrofona gelen Yenişehir İlçe Müftüsü Aladdin Bozkurt, Kur'anı Kerimin bir mucize olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Allah Kur'anı Kerimi biz Müslümanlara gönderdiği için ne kadar şükür etsek azdır. Bundan dolayı Kur'anı-Kerime çok çok önem vermeliyiz"

 Kur'anı Kerimin ilk emrinin namaz ve oruç olmadığını söyleyen Bozkurt,"Kuran'ın ilk emri okudur, yani Allah ilk önce okumaktan, kalemden, ilimden söz ederek okumanın önemini biz Müslümanlara göstermiştir. Allah Resullü biz Müslümanlara iki emanet bırakmıştır. Bunlar Allah'ın Kitabı ve Peygamberin sünnetidir. Bizler bu iki emanete sarıldığımız müddetçe sapıklığa ve cehalete inşallah düşmeyiz. Bundan dolayı biz de çocuklarımızı eğitmeliyiz özellikle çocuklarımızı İslami eğitim ile eğitmeli ve dinimizi onlara öğretmeliyiz." ifadelerini kullandı.

 "Cehaletten ancak İslami eğitim ile kurtuluruz, anne ve babanın en büyük ve en önemli görevi çocuklarına İslami öğretmektir bunun yolu da Kur'anı Kerimi öğretmekle olur." diyen Müftü Bozkurt, daha sonra salondaki katılımcılara şu hadisi hatırlatarak ilime vurgu yaptı: "Allah'ın Peygamberi Hz. Muhammed bir hadiste şöyle buyurmuştur: "İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat."

 Allah'ı tanımayan kişi anne ve babasını tanımaz, ailesini tanımayan kişi toplumunu da tanımaz toplumda huzursuzluk ve keşmekeşlik meydana gelir diyen Bozkurt, "Kıyamettin alametlerinden biri de ilmin insanlar arasında yok olmasıdır." "Kıyamet gününde âlimlerin mürekkebi ile şehitlerin kanı tartılır, âlimlerin mürekkebi şehitlerin kanından ağır gelir." diyerek katılımcılara ve iştirakçilere teşekkürlerini iletti.

 Müftü Bozkurt'un konuşmasından sonra tekrar sahneye gelen Sümer Camii Kız İlahi Grubu'nun söylediği ilahilerin ardından 80 puan ve üzeri alan öğrenciler, platforma gelip kısa sureleri okudu. Okumasını tamamlayan öğrencilere Kur'an-ı Kerim ve çeşitli hediyeler verildikten sonra 2011 Yaz Kur'an Kursları final yarışmasına geçildi.

 İki etaplı yapılan final yarışmasının birinci etabında Kur'anı Kerim'in kısa sureleri ezberden ve yüzünden okundu. İkinci etapta ise dini bilgilerin sorulduğu yazılı sınav yapıldı. Merve Aslan(11), Şevin Taşçıer(16) ve Sema Nur Eker arasında yapılan final yarışmasında Toplu Konut Kız Kur'an Kursundan Şevin Taşçıer 95 puan alarak birinci oldu. Birinci gelen öğrenciye dizüstü bilgisayar, bir takım elbise ve Kur'an-ı Kerim, ikinci gelen Merve Aslan'a yarım altın bir takım elbise ve Kur'an-ı Kerim, üçüncü gelen Sema Nur Eker'e ise çeyrek altın bir takım elbise ve Kur'an-ı Kerim hediyeleri verildi.

12 Yaş Sınırı Ülkemizin Yüz Karasıdır
Final yarışması bitiminde ajansımıza kısa bir açıklama yapan Yenişehir İlçe Müftüsü Aladdin Bozkurt, "Bu tür yarışma ve etkinlikler ile amacımız çocuklarımızın İslami bilgilerini artırmak ve topluma faydalı birer fert haline getirmektir." dedi.

 Kur'an okumanın yaşı yoktur Kur'an öğrenimi engellenemez diyen Bozkurt "Kur'anı Kerimi öğrenmenin önündeki 12 yaş sınırı ülkemiz ve halkımız için yüz karasıdır. İnşallah en kısa zamanda bu engeller kalkar. Değil her mahalleye, her apartmanın altına birer mescit inşa edilmelidir" ifadelerini kaydetti.

 Yarışma da birinci gelen Şevin Taşçıer çok mutlu olduğunu söyleyerek duygularını dile getirdi.

 Kur'anı Kerim Okullarda Seçmeli Ders Olmalı
Yaz Kur'an Kursları'nın iki ay gibi kısa bir süre olması ve Kur'an öğrenmenin önündeki 12 yaş sınırının olması bizi zor durumda bıraktığını söyleyen Diyanet Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Ömer Evsen, Kur'anı Kerimin okullarda en azında seçmeli ders olarak okutulması talebinde bulundu.

 Bu yıl Kur'an-ı Kerim kurslarının çok bereketli geçtiğini söyleyen Diyarbakır İmam Hatipliler Derneği Şube Başkanı Salih Gültekin," Bu yıl Kur'anı Kerime çok büyük bir rağbet vardı. Bunun nedeni ise insanlarımızın Kur'ana susamış olmalarındandır. Kur'an öğrenmenin önündeki 12 yaş sınırının olması halkımıza bir haksızlıktır."

Not: Müftü Aladdin Bozkurt Bismil'de müftülük yapmış olup, İslama çok hizmetleri dokunmuştur.

Editör: Haber Merkezi