Önceki gün Diyarbakır da yerel basını ilgilendiren önemli bir toplantı vardı. Basın İlan Kurumu "Türk Medyası Reklamcısıyla Buluşuyor" adlı seminerde yerel basının sorunları masaya yatırılırken gelecekte internet gazeteciliğinin önemine değinildi. Toplantıya Bölgedeki gazete sahip veya yetkilileri davet edildi. Davet edildiğimiz için, Bismil’de Bismil Haber Gazetesi ve Bismil’in Sesi gazetesi yetkililerde toplantıya katıldı.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay?ın da katıldığı toplantıda yerel basını gelecekte bekleyen tehlikeler ele alındı. "Yük olmaya değil, yük almaya geldik" sloganıyla bölgeye gelen ve bir dizi seminerler veren Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye de ki yerel basının daha güçlü ve kaliteli olması gerektiğine dikkat çekti. İnternet gazeteciliğinin de ele alındığı toplantıda gelecekte kağıt olayının tamamen ortadan kalkacağı ve dijital ortamda gazetecilik yapılacağı da dile getiriliyordu. Kağıt olayı nasıl ortadan kalkacak? Bunun anlamı? Gelecekte kağıda basılan gazetelerin tamamı ortadan kalkacak yani baskı teknolojisi tarihe karışacak, yerini internet gazeteciliği alacak! Bu belki bugün için bizlere saçma gelebilir ama iletişim teknolojisine ayak uydurulacaksa eğer bunun mutlaka gerçekleşmesi gerekiyor. Olayı daha da özetlemek gerekirse 2035 yılında herkesin elinde küçük cep telefonları olacak ve günlük gazeteleri ve haberleri buradan okuyabilecekler. 
İnternet gazeteciliğinde ilk kaz para kazanan ve bu işin ekonomik olarak düşünen önemli bir şahsiyeti de bölgemizde ağırlamıştık. İnternet Haber sitesinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Hadi Özışık, Diyarbakır?da ki seminere konuşmacı olarak katılmıştı. Özışık, internet gazeteciliğini anlatırken gelecekte kağıda basılan gazetelerin tamamının ortadan kalkacağını dolayısı ile baskı teknolojisinde görev alan binlerce kişinin de işsiz kalabileceğini dile getiriyordu.
Gazetelerin basımında, dağıtımında ve haber merkezlerinde binlerce kişi çalışıyor, interner gazeteciliği geliştikçe gazetecilik sektöründe inanılmaz işsizlik ordusu oluşacak. Özellikle matbaa ve dağıtım sektörü tamamen felç durumlara düşecek ve bu sektör belki de tarihe karışacak!
İnternet gazeteciliğinin bir diğer önemli sorun uda telif haklarıdır. Örneğin herhangi bir haber sitesinde çıkan haber veya fotoğrafı alıp, başka bir internet sitesine yapıştırdığınızda kimse hesap sormuyor. Bir haber binlerce sitede yer alabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için de yasal düzenleme şart. Telif hakları ile ilgili yasaların internet dünyası için de geçerli olması gerek ama bu konuda da gereken yasal altyapı oluşmadığından herkes birbirinden kopya çekip adeta emek hırsızlığı yapılıyor.
Evet. Ayrıca yerel basını bekleyen bir önemli tehlike de resmi ilanların internet dünyasında yayımlanacak olması. Bu konuda net bir tarih olmasa da internet dünyasında yayımlanacak kamu ilanlarından yerel basının istifade etmesi de söz konusu. "Yıkmaya değil yapmaya geldik" diyen Basın İlan Kurumu eğer resmi ilanlarla ilgili olarak yeni bir tasarrufa giderse ve ilanların azalıp veya tamamen internet dünyasına yönlendirirse bu yerel basının hatta Anadolu basının tamamen sonu olur!
Yerel medyaya özel reklamların yoğunlaşması için de önemli çabalar söz konusu Türkiye?de ki reklam pastasının yüzde 80?i yaygın medya yani İstanbul medyasına ait. Geriye kalan yüzde 30?luk dilim de diğer Anadolu basının... Reklam payından yerel basınında yararlanması için büyük firmalarla görüşmeler yapılıyor. Bunun ne kadar etkili olacağını bilmem ama yıllardır yerel basın reklamlardan gerçek anlamda payını alamıyor. Bunu değiştirmek bence imkansız. Avrupa ülkelerine baktığınızda; Yerel medyanın reklam payı, yaygın medyadan çok daha ilerde. Firmalar önce yerel gazetelere reklam veriyor ardından daha sonra yaygın medyaya gönderiyor. Bunun anlamı; Avrupa ülkelerinde yerel medyanın çok daha güçlü olması ve özel sektör tarafından daha da tercih edilmesidir.
Türkiye de ki yerel basının içinde bulunduğu imkansızlık ve çaresizlik resmi ilanlarla biraz olsun aşılabiliyor. Eğer internet gazeteciliği gelişirse ve kağıt gazeteciliği giderek daha da azalırsa yerel basın tamamen biter ve demokrasinin kılcal damarları olan yerel basın tarih olmaktan kurtulamaz...