Yurt genelinde oto galericiler ÖTV artışlarının 2. el otolara yansıması, sıfır kilometre araçlarda yılbaşı öncesi kota doldurmak için düzenlenen kampanyalar nedeniyle iş hacminin düşmesinden yakınıyorlar.

 Bu durgunluğun üzerine yaklaşan yılbaşı nedeniyle kotalarını doldurmak için bazı acentelerin çeşitli kampanyalarla fiyatlarını indirmeleri, vadeleri uzatmaları oto galericilerin satış sıkıntısını artırdı.

İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, motorlu taşıtlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının ikinci el otomobil piyasasını olumsuz etkilediğini, piyasadaki satışlarda geçen yıla oranla yüzde 20 oranında düşüş yaşandığını belirtti.

''İkinci eller sıfır araç fiyatıyla revize edildi''

Akın, son ÖTV artışından sonra sıfır otomobil fiyatlarının yükseldiğini, vatandaşların da kendi araçlarının değerini sıfır fiyatıyla karşılaştırarak revize ettiğini, bu nedenle de ikinci el otomobillerde fiyat artışı olduğunu kaydetti.

Satışlarda, artan fiyatlar dolayısıyla durgunluk yaşandığını ifade eden Akın, ''Sene sonları otomobil piyasasının hareketli olduğu bir dönemdir. Ancak bu yıl o hareketlilik yok. Geçen yıl ile bu yıl kıyaslandığında, satışlarda geçen yıla göre yüzde 20 oranında düşüş var. Geçen yıl ikinci el otomobil altın çağını yaşamıştı. Bu yıl aynı şeyi söyleyemeyiz. Durgun bir piyasa var. Bunun kaynağı elbette ÖTV'deki artış'' diye konuştu.

''Durgunluk dönemsel''

Adana Oto Alım Satım Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mehmed Güveloğlu da, yılbaşı nedeniyle ikinci el otomobil piyasasında gerileme yaşandığını, ancak, bunun dönemsel olduğunu vurguladı.

Güveloğlu, yılbaşı öncesi sıfır araçlarda satışların arttığını, çeşitli kampanyaların vatandaşı yeni otomobil almaya yönlendirdiğini belirtti.

İkinci el otomobil alım satımı yapılan galerilerde ise durgunluk olduğunu ifade eden Güveloğlu, ''İkinci el pazarında biraz gerileme var. Ancak, gelecekten umutluyuz. Ülkenin ekonomik seviyesi, refaha kavuşması otomobil piyasasını etkiliyor. Eskiden dört kişilik ailede bir çalışan vardı. Şimdi 4 kişiden 3'ü çalışıyor. Evdeki gelir artınca otomobile yöneliyorlar. 3-5 yıl için her evde bir araba olacak'' dedi.

Adana Oto Galericiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Yüksel ise, bugünlerde ikinci el piyasasının durma noktasına geldiğini anlattı.

Halkın yılbaşı öncesi firmaların sıfır kilometre otomobilde yapacağı kampanyalara odaklandığını ifade eden Yüksel, ''Yılbaşı bekleniyor. Alıcılar sıfır araç kampanyalarını bekliyor. Mevcut stokları eritmek için firmalar bu dönemde çeşitli kampanyalar yapıyorlar. Dolayısıyla ikinci el piyasası yerine, sıfır araçta hareketlilik yaşanıyor'' diye konuştu.

Trabzon İkinci El Oto Galericileri Derneği Başkanı Hüseyin Reis de, ÖTV oranlarındaki artışın ardından satışlardaki düşüşten yakındı.

''Durgunluk bayram sonrası başladı''

Reis, otomobile gelen ÖTV artışının satışları olumsuz etkilediğini belirterek, ''ÖTV'den önce satışlar iyiydi. Hatta Kurban Bayramı öncesi satışlar gayet güzeldi. Fakat ÖTV oranlarındaki artışın ardından satışlarda düşüş yaşandı'' dedi.

Aydın Motorlu Araç Satış (AYMAS) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yoğurtçu, ikinci el otomobil satışlarında son bir kaç aydır durgunluk yaşadıklarını, satışlarda şubat ayından sonra hareketlilik beklediklerini söyledi.

Yoğurtçu, daha önce cumartesi, pazar günleri yaşanan yoğunluğun da kalmadığını ifade etti.

Uşak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hayri Dönmez ise, yıl sonu olması nedeniyle ikinci el oto satışların durma noktasına geldiğini, alıcıların daha çok, otomobil firmalarının düzenlediği yıl sonu kampanyalarına yöneldiğini söyledi.

Denizli'de Turkuaz Otokotic Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gonca ise motor hacmi 1600 cc'nin üzerindeki ikinci el araçlarda ÖTV artışı dolayısıyla satışların arttığını söyledi.

Gonca, ''Çünkü 1600 cc'nin üzerindeki araçların ikinci ellerinde fiyat artışı fazla olmadı. Bu tip araçların sıfırlarının satışı yüzde 80'lere varan oranlarda düştü. İkinci eli ise hareketlendi. Ayrıca döviz artışı da otomobil fiyatlarına yansıdığı için araçların fiyatı arttı. Dolayısıyla temiz ve 2008 model üstü ikinci el otomobillere rağbet arttı. İkinci el piyasası birinci elden daha kuvvetli'' dedi.

Yılbaşı sonrası umut 

Manisa Oto Galericileri Sitesi Başkanı Ercan Yurdagelen de, yılbaşından sonra satışlardaki durgunluğun aşılacağını söyledi. Yılın ilk 5 ayında oldukça hareketli günler geçirdiklerini anlatan Yurdagelen,''Ondan sonra işler yavaş yavaş kesiliyor ve durma noktasına geliyor. Manisa Galericiler Sitesinde şu an yaprak kımıldamıyor. Ancak yılbaşından sonra işlerin açılacağına inanıyoruz'' dedi.

Erzurum Galericiler Sitesi Esnafı Haydar Unus ise, yılbaşından beri döviz kurlarında yüzde 30 civarında olan yükselişin sıfır ve ikinci el araçlara yüzde 10 civarında yansıması, ayrıca sıfır araç satışlarında yapılan kampanyaların durgunluğa yol açtığını kaydetti.

Unus, yeni ÖTV düzenlemesi ile birlikte sıfır araçlarda 1600 cc altındaki otomobillere bir talep yoğunluğu olduğunu ve araç fiyatlarının kısmen yükseldiğini dile getirerek, 1600 cc altındaki sıfır kilometre otomobillerde olası bir fiyat artışının, ikinci ele de yansıyabileceğini belirtti.

İkinci el otomobillerdeki fiyat artışını, döviz kurunun artmasının etkilediğini anlatan Unus, birinci el pazarı ile ikinci el pazarının birbiriyle ilgili olduğunu, döviz kurundan dolayı birinci el otomobilde olacak artışların, haliyle ikinci el piyasasında otomobil fiyatlarını yükselttiğini ifade etti

aa

Editör: Haber Merkezi