KÖŞE YAZISI- DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCELERİ

KÖŞE YAZISI: Osman GÜLSEVEN - Eğitimci Yazar

sorun : Yılların birikimi olan ve her neden se bir türlü iyileştirilemeyen bismil’in kanayan yaralarından biri olan 30 ilden büyük olan, ancak mezbahane ve kasaplar çarşısı olmayan belki de tek ilçe….

A-1960 lı yıllarda bile varlığından söz edilen, basitte olsa katırla çekilen bir kabin içinde ve veteriner kontrolünde kesildiğine dair mavi mühürlü etler mezbahada kesilip, kasaplar vasıtası ile halkın hizmetine sunulurdu.(yaş ortalaması 60 ın üzerinde olanlar hatırlar.)

B-Ancak bu gün ne olduysa, mevcut mezbahane kapatılmış ve esnaf zorunlu olarak kendi çabaları ile hayvanlarını evlerinde veya kendi uygun gördükleri yerlerde kesmekte ve bu etleri vatandaşların hizmetine sunmaktadırlar.

C- Kışın bir sorun oluşturmasa da yaz mevsiminde bu iş büyük sorun oluşturmakta ve pis koku nedeniyle büyük sorun oluşturmaktadır.

D-Yine mevcut kasaplar çarşısı belki de işlevini yitirmiş olacak ki kapatılmış ve kasaplar zorunlu olarak ilçenin hemen hemen her tarafında hizmet vermektedir.

Çözüm yolları:

A-Vatandaşların sağlıklı ve veteriner kontrolünde ve her türlü hijyen (temizlik) kurallarına ugun olarak hayvanların kesileceği bir mezbahan ye acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır.

B-Sorunun önemi ve aciliyetinin teyidi amacı ile yetkililerce halk arasında yapılacak kısa bir görüşme veya anketlere verilecek cevaplar bunu teyid edecektir.

C-Bu modern çağda insan sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Bu modern çağda 60 yıl önce bile mevcut olan ve bir kaç yıl öncesine kadar da varlığı bilinen mezbaha için önerimiz şudur:

İlçemizin kara köprü mevkiinde bulunan ve yapıldığı tarihten itibaren hiç bir işlev görmeyen kapalı spor salonunun yeni ve modern bir entegre bir tesis yapılıncaya kadar geçici veya gerektiğinde devamlı bir şekilde gerekli değişiklikler en kısa bir zamanda giderilerek halkımızın ve kasap esnafımızın hizmetine sunulmalıdır.

Amacımız kesinlikle hiç bir kişi veya kişileri hedef göstermek değildir. Mademki bu ilçede yaşıyoruz ve eğer elimizden geliyorsa mevcut sorunların çözümüne katkıda bulunmak zorundayız. Öyleyse yetkili, yetkisiz her kes bu işin bir ucundan tutmak gerektir. Bismil’in mevcut sorunlarını asgariye indirmek ve bir nebzede vatandaşlara yaşanılır bir Bismil oluşturmak amacı ile kurulan Bismil Kanaat önderlerinin temel amacı da budur. Bizden öneri gerisi ilgililere kalmaktadır.

Saygılarımızla………….