Peygamber Sevdalıları Vakfı'nın "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla düzenlediği programlar kapsamında sahabelerden Talha bin Ubeydullah, Ebu Basir, Ebu Hureyre, Zeyd Bin Harise, Sa'd Bin Muaz'ın yanı sıra mü'minlerin annesi Hazreti Aişe, hanım sahabelerden Cüveyriye bint El Haris, Ümmü Ruman, Afra Hatun ve Berire'nin hayatları aktarılıyor.

Bayanlara ve erkeklere yönelik düzenlenen programlarda hayatları aktarılan sahabelerin verdikleri mücadeleler, İslam davasına olan sadakat ve fedakarlıkları anlatılıyor.

Molla Ömer Çelik

Diyarbakır Peygamber Sevdalıları Derneği Fırat Mahalle Temsilciliğinde düzenlenen program hakkında bilgi veren İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Ömer Çelik, sahabelerin İslam tarihindeki önemi ve Peygamber Efendimiz'in onlara verdiği ehemmiyete dikkat çekti.

"Peygamber Efendimizi sîretini anlayabilmek için ashabı kiramın sîretini bilmek lazım"

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Kasım Ayının Sahabe Ayı ilan edildiğini hatırlatan Çelik, "Bu ayda belirli sahabelerin hayatlarını anlatmaya ve yaşamaya gayret ediyoruz. Peygamber Efendimiz sahabeleri en güzel bir şekilde vasıflandırmıştır. Peygamber Efendimiz, 'Ashablarım ve arkadaşlarım gökteki yıldızlardır. Hangisine uyarsanız hidayet üzere olursunuz.' diye buyuruyor." dedi.

Kur'an'ı anlamak için Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhivesellemin hayatının bilinmesi gerektiğini söyleyen Çelik, "Çünkü Kur'an, Peygamber Efendimize indi. Onun dili ve fiiliyatıyla ümmete geldi. Peygamber Efendimizin sîretini de anlayabilmek için ashabı kiramın sîretini bilmek lazım. Yani müstakim bir yol üzerine olmanın şartlarından biri ashabı iyi tanımak ve bilmektir. Çünkü onlar, bu mübarek İslam dini için canlarını, mallarını vermiş; eziyet, çile, işkenceler çekerek en büyük fedakarlığı yapmışlardır." ifadelerini kullandı.

"Kur'an'ı Kerim'i ve Efendimizin sünnetini bize ulaştıran onlardır"

Sahabelerin İslam dini için yaptığı fedakarlıklara vurgu yapan Çelik, "Bu din sırf bize sağlam gelsin, insanlar ile Allah arasındaki müstekbir yöneticiler ortadan kalksın ve toplumun Rabbiyle tanışsın diye Anadolu'ya kadar at, deve sırtında ve yaya olarak geldiler. Dolaysıyla ashabı kiramın hayatı önümüzü aydınlatacak numuler ve hikayelerle doludur." şeklinde konuştu.

Çelik, "Peygamber Efendimizin bu kutlu arkadaşları; bu dini en güzel şekilde nasıl yaşarız, Allah'a en güzel şekilde nasıl yakın oluruz, bu dine nasıl hizmet edebiliriz ve Allah'ın rızasını kazanmanın yolunu arayışı içerisinde olmuşlardır. Kur'an'ı Kerim'i ve Efendimizin sünnetini bize ulaştıran onlardır. Dolayısıyla sünneti iyi anlamanın yolu, ashabın yaşantısını ve sîretini bilmekten geçer. Allah bizleri ashabların yollarından ayırmasın inşallah." dedi.

Editör: Haber Merkezi