Son zamanlarda yüksek elektrik faturaları esnafı ve halkı mağdur etmeye devam ederken Covid-19 salgını nedeniyle zor günler geçiren halk ve esnaf, yüksek elektrik faturalarından şikayetçi olsa da faturalarda değişen bir durum olmadığı gibi zamların da ardı arkası kesilmiyor.

Elektrik faturaları cep yakarken ocak ayından bu yana elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL’den 210 TL’ye ulaştı.

Salgının da etkisiyle artan ekonomik krizin bedeli halka ağır yansırken 4 kişilik bir ailenin faturalarının toplamı asgari ücretin 26'sına denk düşmeye başladı.

Türkiye, 2021 Temmuzuna yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girmişti. Ocak ayından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7 ve elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu.

Halk kabaran faturalardan şikayetçi olurken geçen aya göre elektrik faturasındaki yüksek artışa tepki gösterenler, yüksek vergilerden ve katılım bedellerinden yakındı.

Covid-19 salgını nedeniyle çok zor zamanlar geçiren ve halen toparlanamayan esnaf ile sanatkara bir darbenin de elektrik faturalarından geldiğinden yakınan esnaf, yüksek faturaların kabul edilebilir bir yanının olmadığına dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu.

Art arda yapılan zamların ardından ağustos ayında gelen elektrik faturalarının yüksek olması tepkilere neden oldu. Elektrik faturalarının fahiş bir şekilde yükseldiğini, önceki ve sonraki dönem faturaların arasında ciddi bir yükseliş olduğunu belirten vatandaşlar, yüksek faturalara sert tepki gösterdi.

 

Editör: Haber Merkezi