24. Dönem 2. yasama yılı faaliyetine başlayacak olan Meclis'te bugün gözler Leyla Zana'nın üzerinde olacak. 20 yıl önce Zana, yemin etmek için geldiği TBMM Genel Kurulu'nda Kürtçe yemin etmek isteyince krize yol açmıştı. 1991 yılındaki yemin töreni krize dönüşünce Zana, Meclis yerine cezaevinde günlerini geçirmişti.

12 Haziran seçimlerinin ardından milletvekili olmasına karşın Bdp yemin törenini boykot edince, Zana ve diğer vekiller yemin edememişti. Bugün açılışı yapılacak olan Meclis'te Bdp'nin yemin ederek çalışmalara katılma kararını almasının ardından gözler, Zana ve Bdp'li vekillere çevrildi.

Saat 15.00'da toplanacak olan Meclis'te ilk olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genel Kurulu açacak ve açılış konuşması için kürsüye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü davet edecek. Gül'ün konuşmasının ardından Meclis, yeni yasama yılının startını vermiş olacak.

Gül'ün konuşmasında vereceği mesajların yanı sıra 1991 yılındaki yemin krizinin mimarlarından Zana ile boykotundan vazgeçen Bdp'liler bugün edecekleri yemin ile Meclis'in ilk gününe damgasını vuracak. Bdp'liler yemin ederek bugün resmen milletvekili olacak böylelikle de Meclis çalışmalarına katılabilecek.

Bdp'den bugün Zana ile birlikte 25 vekil yemin edecek ancak 5 vekil KCK tutuklusu oldukları için yemin edemeyecek.

Editör: Haber Merkezi