Moskova'nın Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen saldırıda 100'den fazla kişiyi kurtaran 15 yaşındaki Müslüman genç İslam Halilov, 22 Mart akşamı vestiyer görevlisi olarak çalıştığı konser salonunda yaşadıklarını anlattı.

Halilov, saldırı gününün sıradan bir iş günü olarak başladığını belirtti. Her zamanki gibi konser salonundaki vestiyerde görevini yerine getirdiğini ve konsere gelen seyircilere hizmet ettiğini söyledi.

Saat 20.00’de konser başlama zilinin çalmasıyla saldırganlar salonda saldırılarına başladığını dile getiren Halilov, "Önce birinci kattan garip sesler duydum. Ben bir alt katta vestiyerde çalışıyordum. İlk başta sarhoş bir grubun gürültü yaptığını ya da yürüyen merdivenlerde sorun olduğunu düşündüm. Sonra insanlar panik içinde binada farklı yönlere dağılmaya, merdivenlere ve yürüyen merdivenlere yönelmeye başlayınca saldırının başladığını fark ettim," diye konuştu.

Bunun üzerinde tahliye planına göre net bir şekilde hareket ederek insanları yan taraftaki Crocus Expo Sergi binasına yönlendirmeye başladığını kaydeden Halilov, kısa süre önce bu tür durumlarda nasıl davranılması gerektiğine dair eğitim aldıklarını söyledi.

Halilov, öncelikle bu gibi durumlarda paniğe kapılmamak, kendini toparlamak ve kendine hakim olmanın önemini vurguladı. Hızlı, net ve otomatik tepkilerin ne kadar kritik olduğuna dikkat çekti.

Halilov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü o anda hayatınızı kaybedebilirsiniz ve tahliye edilmesi gereken yüzlerce insanın hayatı size bağlı. İlk yaptığım şey insanların dikkatini çekmek oldu, salonun bir çalışanı gibi görünüyordum, üniforma giyiyordum ve ayrıca birçok kişi beni vestiyerde gördü.

İnsanlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak onlara yardım edebileceğimi anladı ve talimatlarımı hemen dinlemeye başladı. Daha sonra tahliye planına göre hareket ettim, hangi yöne gidileceği konusunda yönlendirdim ve durumu kontrol altında tutmak, kimseyi kaybetmemek, herkesi her şeyin yolunda olduğuna ikna etmek için en arkadan yürüdüm.

Birinin kaldığını görsem peşinden geri giderdim. Binanın içinde olduğumuz sürece geri dönmek mümkündü. Dışarı çıktıktan sonra güvenlik kimseyi geri bırakmadı.

Bütün bunlar çok korkutucuydu, özellikle de insanlarla dolu bir kalabalığın içindeyken, öldürmek için ateş açabileceklerini düşündüm."

Halilov, polise haber verilmediği için güvenlik güçlerinin 40 dakika sonra salona geldiğini aktardı.

Saldırı saat 20.00 gibi başlamasının kısmen kendisine yardımcı olduğunu belirten İslam Halilov, ramazan ayı nedeniyle oruç tuttuğunu ve iftarını saat 19.00 gibi yaptığını söyledi. Bu durumun kendisini dinç ve enerjik hissettmesine katkı sağladığını vurguladı. Halilov, "Allah beni kurtardı. Onun sayesinde sağ salim eve döndüm." şeklinde konuştu.

Saldırı sonrası psikolojik durumunu anlatan Halilov, kendisini genel olarak normal hissettiğini ve insanlarla sohbet etmenin kendisine yardımcı olduğunu ifade etti. Ancak saldırının sonuçlarının kendisini olumsuz etkilediğini belirterek, olayın şiddetinin etkisinin biraz azaldığını aktardı.

"İyi olmama dinim yardımcı oluyor"

Her şeyin yavaş yavaş iyiye gittiğini ve bir psikologa ihtiyacı olmadığını belirten Halilov, "Dinim yardımcı oluyor. Geceleri dua okuyorum, zikir çekiyorum. Bu huzur içinde uyumamı sağlıyor." dedi.

Pazartesi okula döndükten sonra önemli kişilerden ödüller aldığını anlatan Halilov, herkesin kendisini sıcak karşıladığını ve kahraman olduğunu söylediğini ifade etti. Tüm çabanın ailesinden ve yetiştirilme tarzından kaynaklandığını vurgulayan Halilov, bu süreçteki desteklerinden dolayı minnettar olduğunu belirtti.

Kaynak: DOĞRUHABER