Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Karaaslan, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, diyabet hastalığı konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla stant açtı.

Karaaslan, obezitenin dünyanın bir sorunu haline geldiğini ve sağlıklı yaşamı olumsuz etkileyen bir durum olduğunu vurguladı. Obeziteyi, vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımladı ve erkeklerde vücut yağ oranının %25'i, kadınlarda ise %30'u geçmesinin obezite olarak kabul edildiğini belirtti. Ancak, obezitenin tanımının ve derecelendirmesinin beden kitle indeksi (BKİ) hesaplaması ile yapıldığını ifade etti.

Obezitenin son 50 yıl içinde 3-4 kat arttığını ve dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini dile getiren Karaaslan, Türkiye'de obezite sıklığının diğer Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğunu söyledi. Obezitenin genellikle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla ortaya çıkan karmaşık bir hastalık olduğunu belirtti.

Karaaslan, obezitenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve önlenebilir ölümlerin ikinci en önemli sebebi olduğunu ifade etti. Ayrıca, fazla kilolu ve obeziteye sahip kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarının önemli olduğunu vurguladı. Sağlık kuruluşlarına başvurulması durumunda, obeziteye sebep olan faktörlerin araştırılacağını ve uygun tedavinin uygulanacağını belirtti.

Son olarak, Karaaslan, obeziteyle mücadelede yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri ve cerrahi işlemlerin kullanılabileceğini söyledi. Yaşam tarzı değişikliklerinin, sağlıklı beslenme, egzersiz ve davranış terapilerinden oluştuğunu ifade etti. Obezite tedavisinde kullanılan ilaçların, diyet ve egzersizle birlikte ek faydalar sağlayabileceğini belirtti. Obezite cerrahisinin ise ciddi obezite durumlarında uygulandığını ve diğer yöntemlerle başarılı sonuç alınamayan durumlarda tercih edildiğini açıkladı.

Kaynak: İLKHA