Schiff, böyle bir tablonun Amerikalıları geçmiş krizlere kıyasla çok daha büyük bir ekonomik kayıpla karşı karşıya bırakacağını söyledi.
Ekonomi uzmanları, ABD’de yaşanabilecek yeni bir mali krizin etkilerinin 2008 krizini dahi geride bırakabileceği yönünde değerlendirmelerde bulundu. Uzmanlar, küresel ekonominin her an patlama riski taşıyan büyük bir balon haline geldiğine dikkat çekti.
Önde gelen ekonomistlerden Peter Schiff de ABD’nin ciddi bir ekonomik darboğazın eşiğinde olduğunu belirterek, hükümetin bu kez piyasaları kurtaracak yeterli mali güce sahip olmayabileceğini ifade etti.
Schiff’e göre, yıllar içinde biriken yüksek borç miktarı yaklaşan krizin niteliğini değiştirecek. Önceki krizlerden farklı olarak sorunun yalnızca özel sektörün kredi sıkıntılarıyla sınırlı kalmayacağını belirten Schiff, asıl riskin doğrudan devletin kredi güvenilirliği ve kamu borcundan kaynaklanacağını söyledi.
Daha fazla para basmanın artık etkili bir çıkış yolu olmadığını savunan Schiff, böyle bir adımın enflasyonu daha da yükseltebileceğini ve vatandaşların karşı karşıya olduğu ekonomik yükü artırabileceğini dile getirdi.
Mevcut ekonomik tablonun, uzun yıllar boyunca yapısal reformların ertelenmesi ve yanlış politikaların sürdürülmesi sonucunda ortaya çıktığını belirten Schiff, ABD yönetiminin finansal karşılığı olmayan çok büyük borç yükümlülükleriyle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.
Schiff, hükümetin önünde borçların ödenmemesi ya da parasal enflasyona başvurulması gibi zor seçenekler bulunduğunu söyledi. Parasal enflasyonun ise borcun reel değerinin düşmesine neden olacağını kaydetti.
Amerikalıların yaşanabilecek yeni krizden 2008’deki finansal krize göre çok daha yoksul çıkacağını öngören Schiff, sosyal güvenlik harcamalarındaki artış ile borç faiz ödemelerinin kamu maliyesi üzerindeki baskıyı giderek artırdığını belirtti.
Ekonomik sorunların uzun süre ertelenmesinin, krizin son aşamasının daha ağır sonuçlar doğurmasına neden olabileceğini ifade eden Schiff, yaşanacak son dalganın çok daha sert ve yıkıcı olabileceği uyarısında bulundu.
ABD’nin kamu borcu 40 trilyon doları geçti
ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, ülkenin kamu borcu ilk kez 40 trilyon dolar seviyesini aştı.
Söz konusu gelişmenin ABD’nin borç riskine ilişkin değerlendirmeleri yeniden gündeme taşıdığı belirtildi. Artan borç yükü, yatırımcıların güvenli liman olarak görülen varlıkların geleceği ve dünyanın en büyük ekonomisinin mevcut mali politikalarının sürdürülebilirliği konusunda yeni soru işaretleriyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
Ekonomi uzmanları daha önce de ABD’nin İran’a karşı yürüttüğü savaşın doğrudan maliyetleri ile bunun Amerikan ekonomisi üzerinde oluşturabileceği dolaylı etkiler konusunda çeşitli uyarılarda bulunmuştu.





