ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'nın yazılı açıklamasına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon setinin satışını onaylayan resmi bildirimi Kongre'ye gönderdi.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'ne yaklaşık 23 milyar dolarlık F-16 alımı ve modernizasyonu ve ilgili ekipmanların satışını onayladı." ifadeleri kullanıldı ve ilgili sertifikasyonun bugün Kongre'ye sunulduğu belirtildi.

F-16 EKİPMANLARI DA SAĞLANACAK

Türkiye'ye yapılacak F-16 satışının NATO'nun güvenliği ve istikrarı için önemli olduğu vurgulanan açıklamada, Ankara'ya 40 yeni F-16 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin yanı sıra ilgili ekipmanların sağlanacağı ifade edildi.

Silah satışının gerçekleşmesi için Kongre'den itiraz gelmemesi gerekiyor.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN ONAY

Ayrıca, yabancı ülkelere silah satışlarını denetleyen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, Türkiye'ye F-16'ların satışını onaylayacaklarını açıkladı.

Aynı zamanda, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, İsveç'in NATO üyeliğini Ankara'nın onayladığını memnuniyetle karşıladığını ve mevcut durumda Türkiye'ye F-16 satışını onaylayacaklarını belirtti.

KONGRE'NİN 15 GÜNLÜK SÜRESİ VAR

ABD Kongresi, satışı incelemek için 15 günlük yasal bir süreye sahip, bu süre içinde itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşecek.

Belirtilen süre, NATO üyeleri için 15 gün, NATO üyeleri olmayan ülkeler için ise 30 gün olarak belirtilmiştir.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin değerlendirme ve varsa itiraz yetkisi bulunmaktadır.

Türkiye, ABD'den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı talebinde bulunmuştu ve envanterindeki 79 uçak için modernizasyon kitleri istemişti. Geçen yıl, bazı Kongre üyelerinin F-16 satışını şartlara bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

757047 Image1

Editör: Özgür Ağar