Bakan Tunç, masumiyet karinesini güçlendirmek ve korumak adına ceza adaleti sistemine bazı yeni düzenlemeler ve uygulamaların dahil edildiğini belirtti.

Bakan Tunç, “2017 yılında CMK’da yapılan önemli bir değişiklikle lekelenmeme hakkı getirildi. Bu değişiklikle hiç kimsenin haksız, temelsiz ve asılsız suçlamalarla karşı karşıya kalmaması sağlandı. Böylece önemli ve hassas bir ihtiyaç giderilmiş oldu. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 25 Ağustos 2017 tarihinden bu yana toplamda 1 milyon 435 bin 596 ihbar dosyası açıldı ve bu dosyalardan 1 milyon 81 bin 129’u hakkında SYOK kararı verildi,” dedi.

Tunç, “Günümüz insan hakları anlayışının temel unsurlarından biri olan lekelenmeme hakkı, suçsuzluk veya masumiyet karinesini de içeren geniş bir kavramdır,” ifadelerini kullandı.

Hukuk sistemine dahil edilen bu düzenleme sayesinde, ihbar ve şikâyetlerin soyut ve genel nitelikte olması ya da konusunun suç teşkil etmediğinin açıkça anlaşılması durumunda, soruşturma yapılmasına gerek olmadığına dair karar verilebiliyor.

SYOK kararı ile asılsız ihbar ve şikâyetlere maruz kalan vatandaşlar şüpheli sıfatını almıyor, bu karar ayrı bir sistemde kaydediliyor ve böylece kişinin toplum nezdinde zarar görmesinin önüne geçiliyor.

41A78634 3D38 4332 A82D 197966Fbafb1

Kaynak: (İLKHA)