Geçmiş yıllara kıyasla iklim koşulları nedeniyle erken başlayan soğan hasadı, Ramazan ayının gelmesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Çukurova'ya yeterli sayıda tarım işçisi gelmemesi nedeniyle sınırlı alanlarda gerçekleşiyor. Ancak bayram sonrası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik işçilerin artmasıyla hasadın bölgede genişleyeceği belirtiliyor.

Sabahın erken saatlerinde tarlalara giden işçilerden bazıları soğanları topraktan çekip biriktirirken, diğerleri sap kısmını keserek ayırıyor. Daha sonra çuvallara doldurulan soğanlar, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Sarıhamzalı Mahallesi'nde soğan hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, üretici Osman Yeşilmeşe'den üretim hakkında bilgi aldı ve işçilerle sohbet etti.

Adanada Turfanda Sogan Hasadi Basladi 6Abd9B8F

"Üretimimiz yaklaşık 100 bin ton"

Makas alarak soğanların saplarını kesen İl Müdürü Kökçüoğlu, bereketli bir sezon diledi. Kökçüoğlu, Adana'nın verimli topraklarında ve ikliminde Türkiye'nin ilk soğan hasadının yapıldığını belirterek, "Adana, dünyada baklagillerden sonra en çok üretilen soğanı yetiştiren bir bölge. İlimizde yaklaşık 25 bin dekar alanda 100 bin ton civarında bir üretim gerçekleştiriyoruz." dedi.

İl Müdürü Kökçüoğlu, ilk hasadın nisan ayının başında başladığını ve mayıs ayının ortalarına kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

Soğan üreticisi Osman Yeşilmeşe ise 500 dekarlık bir alanda üretim yaptığını belirterek, kış mevsiminin uygun geçtiğini ve bu yıl verimden memnun olduklarını ifade etti. Yeşilmeşe, "Hava şartlarından bu sene çok memnunuz. Soğuk hava etkisi az oldu ve bu da erken hasadı mümkün kıldı. Bu durum verime de olumlu yansıyacak. Şu an dekara 4 ton civarında bir verim alıyoruz, ancak bu miktar 6-7 tona kadar çıkabilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: (İLKHA)