Asırlardır nesilden nesile aktarılan geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve tadını Karacadağ taşıyla yapılmış fırından alan "Diyarbakır ekmeği", lezzetiyle müşterilerin vazgeçilmezi oluyor. Diyarbakır’ın suyu, buğdayı ve mayasıyla üretilen lezzetli Diyarbakır ekmeği müşteriye sunulmadan önce, fabrikada öğütülen buğday unları ile yapılıyor. Buğday unu, fırındaki büyük kazanlara dökülüp su ve maya ile birlikte katkı maddesi katılmadan 15 dakika yoğrulur, hamura dönüştürülüyor. Çevirici ustaların hamuru top haline getirmesinden sonra tırnakçı ustalar şekillendirip pişirici ustaya teslim ediyor. Yaklaşık 10 dakika pişen Diyarbakır ekmeğinin hazırlık yolculuğunun tamamlanmasıyla müşterilerin afiyetle yiyebileceği kıvama gelip sofralarda yer alıyor.

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 1

Diyarbakır'da bazalt taşından yapılan fırınlarda pişirilen ekmek, "tırnaklı, baklava dilimi, mahalle nişanı, çakıl, çek çek, nohut, ikibaşlı, bisküvi ve kareli" gibi isimleriyle toplamda 12 farklı şekilde yapılıyor.

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 2

Diyarbakır'da bazalt taşlı fırınlarda pişen "Diyarbakır ekmeği", 12 farklı çeşidiyle müşterilerin damak tadına hitap ediyor.

Asırlardır nesilden nesile ulaşarak yapımına devam edilen "Diyarbakır ekmeği", özenle hazırlanan hamurun Karacadağ bölgesinde bulunan, kentin simgesi surlar ile eski evlerinde de kullanılan bazalt taşından yapılan fırınlarda pişirilmesiyle lezzetine lezzet katıyor.

Fırınlarda büyük kazanlarda un, su, tuz ve maya ile hazırlanan ekmek hamuru, saatlerce bekletildikten sonra ustaların ellerinde "tırnaklı, baklava dilimi, mahalle nişanı, çakıl, çek çek, nohut, ikibaşlı, bisküvi ve kareli" olarak adlandırılan 9 farklı şekilde hazırlanıyor.

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 3

Daha sonra ekmek küreğiyle bazalt taşlı fırınlarda pişirilen "Diyarbakır ekmeği", lezzetiyle sofralarda yer alıyor.

"Diyarbakır ekmeği" denince akıllara taş fırın ve odun ateşinde pişirilen ekmek geliyor. Diyarbakır ekmeğinin hazırlandığı fırınları diğer fırınlardan ayıran özellik ise yapımında kullanılan bazalt taşı.

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 5

Ekmek taş fırınında pişirildiğinde çok daha lezzetli oluyor.

Ekmeğin lezzetli çıkmasındaki en büyük etken fırının yapımında kullanılan bazalt taşı. Fırın katmanlardan oluşuyor. Fırının içi de dışı da bazalt taşlarından oluşuyor.

Yemeğe göre 12 farklı şekilde "Diyarbakır ekmeği" yapılıyor

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 4

Yemeğin çeşidine göre ekmeğin şekli de değişebiliyor. Kebap için farklı, güvenç için farklı ekmek tercih ediliyor. Lezzet hepsinde aynı ancak şekiller farklı. Diyarbakır'ın yemek kültürü kadar ekmek kültürü de çok zengin. Vatandaş yediği yemeğe göre ekmeğini alıyor. Fırıncılar da yenilen yemeğe göre ekmeğin şeklini yapıyor. Diyarbakır ekmeğinin bilinen 12 çeşidi mevcut.

Diyarbakır ekmeğinde işçilik ve kalite çok önemli

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 7

Diyarbakır ekmeğinde işçilik ve kalite oldukça önemli. Bazalt taşı da ekmeğin lezzetini artırıyor. Müşteriler nasıl ekmek isterlerse o şekilde ekmek pişiriliyor.

Diyarbakır ekmeğinin özenle hazırlanan hamuru, saatlerce dinlenmesi için bekletiliyor.

Ekmeğin lezzetinden ödün vermemek adına her aşamasına dikkat ediliyor. Diyarbakır ekmeği hem şekli hem de lezzetiyle herkesin beğenisini kazanıyor. Farklı şehirlerden sipariş verenler var.

Adıyla Ve Lezzetiyle Meşhur Diyarbakır Ekmeği Yurtdışına Çıkıyor 6

Kimisi alıp şehir dışına kimisi de yurt dışına götürüyor

Diyarbakır ekmeğine yerli ve yabancı turistler oldukça ilgi gösteriyor. Kimisi alıp yurt dışına, kimisi de il dışına götürüyor.

Muhabir: (Kamuran Turgay)