Yeni yönetmelik, ahşap yapı elemanlarının kullanım amacına uygun tasarlanması ve yapılanmasıyla ilgili usul ve esasları belirliyor. Bu, hem taşıyıcı ahşap elemanların tek başına kullanıldığı yapıları hem de farklı yapı sistemlerinin bir arada kullanıldığı yapıları kapsıyor.

Yönetmelik, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek ve ahşap yapıların güvenliğini sağlamak için tasarım ve inşaat aşamalarında uygulanacak.

Bu yeni düzenlemeye göre, yapı tasarımı sırasında Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve ilgili diğer standartlara uygun malzemelerin kullanılması zorunlu hale getiriliyor.

Eğer yönetmelikte belirtilen konularla ilgili detaylı kurallar bulunmuyorsa, Türkiye standartları veya Avrupa standartları esas alınacak. Ancak her iki durumda da uluslararası kabul görmüş standartlar kullanılabilir.

Yönetmelik, yapısal tasarımın temel prensiplerini, malzeme özelliklerini, deprem hesaplarını, yangın dayanıklılığını ve yalıtımı içeren detaylı esaslar sunuyor.

Özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde yapılacak ahşap yapıların tasarımında, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kuralları da dikkate alınacak.

Ahşap binaların yapımında belirli kalite, özellik ve sertifikasyon gereklilikleri bulunacak ve yangına karşı korunma önlemleri alınacak. Bu, yönetmelikte belirtilen standartlara uygun malzemelerin kullanılmasını ve binaların yangından korunması için gerekli önlemlerin alınmasını içeriyor.

Kaynak: (İLKHA)